Zeleno svjetlo za novi program Vlade za pomoć gospodarstvu

Europska komisija odobrila je u utorak novi program hrvatske vlade za pomoć mikro, malim i srednim poduzetnicima u iznosu od 2,45 milijarde kuna.

Zeleno svjetlo za novi program Vlade za pomoć gospodarstvu Pixabay
13. 5. 2020

Europska komisija odobrila je u utorak još jedan hrvatski program kreditnih jamstava i zajmova u iznosu od 2,45 milijarde kuna koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

“Ova hrvatska shema od oko 322 milijuna eura olakšat će mikro, malim i srednjim poduzetnicima pogođenima izbijanjem pandemije koronavirusa pristup financiranju. Nastavljamo blisku suradnju s državama članicama kako bismo pronašli izvediva rješenja za ublažavanje ekonomskog učinka izbijanja pandemije koronavirusa, u skladu s pravilima Europske unije”, izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije koja je nadležna za politiku tržišnog natjecanja.

Hrvatsko ministarstvo financija objavilo je da će programom upravljati Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO).

Cilj programa je poboljšati pristup vanjskom financiranju onih mikro, malih i srednjih poduzetnika koji su najteže pogođeni ekonomskim učinkom izbijanja pandemije koronavirusa, čime će se osigurati nastavak njihovih aktivnosti, obavijestilo je Ministarstvo financija na svojoj internetskoj stranici.

Novi program hrvatske vlade odobren je na temelju Privremenog okvira o državnim potporama koji je Europska komisija usvojila 19. ožujka 2020., a zatim dopunila 3. travnja i 8. svibnja. Tim je okvirom Komisija ublažila inače stroga pravila o državnoj potpori kako bi omogućila 27 zemalja članica Europske unije da poduzmu brze mjere za oporavak nacionalnih gospodarstava i poduzeća koja trenutačno trpe goleme gubitke zbog pandemije koronavirusa.

Komisija je utvrdila da je najnovija hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru te je zaključila da je mjera nužna, odgovarajuća i proporcionalna za uklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Glavno izvršno tijelo EU-a je već početkom travnja odobrilo dva hrvatska programa potpore gospodarstvu. Komisija je najprije 6. travnja dala zeleno svjetlo za program HBOR-a za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja, čime je omogućen ukupni kreditni potencijal od oko šest milijardi kuna. Samo tri dana poslije Komisija je zatim odobrila i program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz subvencije kamate koju je osigurala država, a ukupni kreditni potencijal za tu mjeru procijenjen je na milijardu eura.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.