Odobren hrvatski program jamstava od 40 milijuna eura u sektorima kulture i kreativnih industrija

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 40 milijuna eura kojim hrvatska vlada želi pomoći malim i srednjim poduzećima u sektorima kulture i kreativnih industrija koja su bila među najpogođenijima epidemijom koronavirusa.

 

Odobren hrvatski program jamstava od 40 milijuna eura u sektorima kulture i kreativnih industrija Unsplash
19. 6. 2020

Zabrana okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja, zatvaranja kazališta, kinodvorana i koncertnih dvorana znatno su gospodarski utjecala na poduzetnike, neovisne umjetnike i druge osobe aktivne u kulturnom sektoru.

Mjera je odobrena na temelju Privremenog okvira za državne potpore koji je Europska komisija donijela u ožujku ove godine i kojim se državama članicama omogućuje da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu zbog pandemije covida-19.

Potpora će biti u obliku javnih jamstava za zajmove s iznosima do najviše 800.000 eura. Državnim jamstvom pokrit će se 100 posto zajma. Cilj programa je osigurati likvidnost malih i srednjih poduzeća pogođenih koronavirusom, čime im se omogućuje nastavak aktivnosti, početak ulaganja i očuvanje radnih mjesta.

Očekuje se da će se mjerom poduprijeti do 1.000 poduzeća.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.