Europska komisija odobrila hrvatski program državnih potpora od 202 milijuna eura za poduzeća u sektorima turizma i sporta

"Poduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom koronavirusa. U ova teška vremena hrvatski će program tim poduzećima omogućiti pristup likvidnosti da bi se očuvao kontinuitet njihove gospodarske aktivnosti", poručila je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Europska komisija odobrila hrvatski program državnih potpora od 202 milijuna eura za poduzeća u sektorima turizma i sporta Unsplash
12. 1. 2021

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak hrvatski program državnih potpora u iznosu od oko 202 milijuna eura odnosno 1,525 milijardi kuna, za potporu poduzećima koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru i koja su pogođena krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Poduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom koronavirusa. U ova teška vremena hrvatski će program tim poduzećima omogućiti pristup likvidnosti da bi se očuvao kontinuitet njihove gospodarske aktivnosti. U skladu s pravilima EU-a i u suradnji s državama članicama nastavljamo tražiti izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa”, poručila je izvršna potpredsjednica Europske komisije nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager u ponedjeljak u Bruxellesu.

Potpora će se dodijeliti u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja te subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove, a bit će odobrena najkasnije do 30. lipnja 2021.

Potporu će moći dobiti samo poduzeća koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama.

Komisija je zaključila da je ova mjera hrvatske Vlade potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.