Zbog isplate većih plaća Valteru Flegi sudit će se po drugi put, a EU Parlament dobio je zahtjev HR vlasti za skidanje imuniteta

Tužiteljstvo tvrdi da je kao gradonačelnik toga grada nezakonito povećao plaće sebi i svojim suradnicima te da je tako oštetio gradski proračun za nešto više od 539 tisuća kuna. U Hrvatskoj ga čeka ponovljeno suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti kad je bio gradonačelnik Buzeta. Na prvom je bio oslobođen optužbi

Zbog isplate većih plaća Valteru Flegi sudit će se po drugi put, a EU Parlament dobio je zahtjev HR vlasti za skidanje imuniteta Fotografija: © Emilie Gomez, European Union 2020
26. 3. 2020

Fotografija: © Emilie Gomez, European Union 2020

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli potvrdio je na izvanrednoj sjednici EU parlamenta u četvrtak da je zaprimio zahtjev hrvatskih vlasti za ukidanje imuniteta hrvatskom zastupniku Valteru Flegi zbog kaznenoga postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj. Sassoli je izjavio da će odluku o tome najprije prepustiti članovima Odbora za pravne poslove Europskoga parlamenta.

Flego je u Europskom parlamentu postavljen u sam vrh nekoliko odbora i izaslanstava. Između ostalog je potpredsjednik izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore, a imenovan je i za izvjestitelja Europskog parlamenta za provedbu programa Digitalna Europa. Taj je program okosnica plana Europske unije za digitalnu transformaciju gospodarstva i društva, super računala, umjetnu inteligenciju te kibernetičku sigurnost, a težak je čak 9,2 milijarde eura.

No IDS-ovog europarlamentarca, koji je u EU parlament izabran s liste Amsterdamske koalicije sa 21.228 glasova, u Hrvatskoj istovremeno čeka suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti u razdoblju od 2010. do 2013. godine kad je bio gradonačelnik Buzeta. Tužiteljstvo tvrdi da je kao gradonačelnik toga grada nezakonito povećao plaće sebi i svojim suradnicima te da je tako oštetio gradski proračun za nešto više od 539 tisuća kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je isplatu povećanih plaća omogućio donošenjem Pravilnika o radu uprave grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi.

Bivšem istarskom županu zbog toga se već sudilo na Županijskom sudu u Rijeci, ali ga je taj sud u veljači 2015. godine oslobodio krivnje. No zatim je Vrhovni sud RH u ožujku 2020. poništio oslobađajuću presudu ocijenivši da dokazi tijekom suđenja u Rijeci nisu sagledani pomno i u cijelosti te da su učinjeni još neki propusti. Vrhovni sud je zato naložio novo suđenje, a ponovljeni postupak još nije zakazan.

Valter Flego je od samog početka pokretanja istrage tvrdio da nije kriv.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.