I Valteru Flegi kao i Carlesu Puigdemontu oduzet imunitet europarlamentarca i sad mu Hrvatska može suditi zbog štete od 539.000 kn koju je nanio Buzetu

U sjeni oduzimanja imuniteta katalonskoj trojki istu sudbinu doživio je i Valter Felgo, hrvatski europarlementarac kojem želi presuditi Hrvatska zbog isplate većih plaća. EU Parlament reagirao je na zahtjev HR vlasti za skidanje imuniteta bivšeg istarskog župana. Zeleno svjetlo da se to i dogodi jučer je upalila Komisija za pravna pitanja Europskog parlamenta. Za katalonske zastupnike glasovalo je osmero članova Komisije, među njima i Mislav Kolakušić, dvoje su bili suzdržani, a njih 15 je bilo za skidanje imunteta. nezakonito povećao plaće sebi i svojim suradnicima te da je tako oštetio gradski proračun za nešto više od 539 tisuća kuna. U Hrvatskoj ga čeka ponovljeno suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti kad je bio gradonačelnik Buzeta. Na prvom je bio oslobođen optužbi!

I Valteru Flegi kao i Carlesu Puigdemontu oduzet imunitet europarlamentarca i sad mu Hrvatska može suditi zbog štete od 539.000 kn koju je nanio Buzetu Fotografija: © Emilie Gomez, European Union 2020
24. 2. 2021

Fotografija: © Emilie Gomez, European Union 2020

U slučaju Flege njih 24 iz Pravne komisije mu je oduzelo imunitet, a smo je Mislav Kolakušić, hrvatski eurozastupnik bio protiv. Zanimljivo je kako se Valter Flego nije pretjerano borio za očuvanje "nedodirljivosti". Naime, on čvrsto vjeruje da nije kriv. Na kraju krajeva tako je u prvom suđenju za isto (ne)djelo presudio i Županijski sud koju je potom Vrhovni sud poništio i vratio na ponovo suđenje.

Tako se jučer na zahtjev Vrhovnog suda Španjolske glasovalo za skidanje imuniteta bivšeg predsjednika Generalitata Carlesa Puigdemonta i njegovih bivših vijećnika Antonija Comína i Clare Ponsatí te jednako tako i za Valterea Flege. Konačni epilog na ovu preporuku dat će 705 eurozastupnika 8. ožujka na sljedećoj sjednici Europarlamenta u Bruxellesu.

 Tužiteljstvo Hrvatske tvrdi da je kao gradonačelnik Buzeta teško oštetio lokalni proračun.

Prije nešto više od pola godine predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli zaprimio je zahtjev hrvatskih vlasti za ukidanje imuniteta hrvatskom zastupniku Valteru Flegi zbog kaznenoga postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj. On je odluku o tome prepustio članovima Odbora za pravne poslove Europskoga parlamenta, a Komisija je jučer sa 24 za i jedan protiv dala mogućnost hrvatskom pravosužu da procesuira bivšeg istarskog župana, a i gradonačelnika Buzeta.

Flego je u Europskom parlamentu postavljen u sam vrh nekoliko odbora i izaslanstava. Između ostalog je potpredsjednik izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore, a imenovan je i za izvjestitelja Europskog parlamenta za provedbu programa Digitalna Europa. Taj je program okosnica plana Europske unije za digitalnu transformaciju gospodarstva i društva, super računala, umjetnu inteligenciju te kibernetičku sigurnost, a težak je čak 9,2 milijarde eura.

No IDS-ovog europarlamentarca, koji je u EU parlament izabran s liste "Amsterdamske koalicije" sa 21.228 glasova, u Hrvatskoj istovremeno čeka suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti u razdoblju od 2010. do 2013. godine kad je bio gradonačelnik Buzeta. Tužiteljstvo tvrdi da je kao gradonačelnik toga grada nezakonito povećao plaće sebi i svojim suradnicima te da je tako oštetio gradski proračun za nešto više od 539 tisuća kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je isplatu povećanih plaća omogućio donošenjem Pravilnika o radu uprave grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi.

Bivšem istarskom županu zbog toga se već sudilo na Županijskom sudu u Rijeci, ali ga je taj sud u veljači 2015. godine oslobodio krivnje. No zatim je Vrhovni sud RH u ožujku 2020. poništio oslobađajuću presudu ocijenivši da dokazi tijekom suđenja u Rijeci nisu sagledani pomno i u cijelosti te da su učinjeni još neki propusti. Vrhovni sud je zato naložio novo suđenje, a ponovljeni postupak još nije zakazan. Valter Flego je od samog početka pokretanja istrage tvrdio da nije kriv.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.