Započeo Međunarodni znanstveni skup Tiskarstvo & dizajn 2019

Dvodnevni Međunarodni znanstveni skup Tiskarstvo & dizajn 2019 održava se s ciljem poticanja razvoja grafičke i dizajnerske struke i znanosti, a okuplja brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva

14. 3. 2019

Dvodnevni Međunarodni znanstveni skup Tiskarstvo & dizajn 2019 započeo je danas u Zagrebu. Skup na kojem sudjeluju brojni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva održava se s ciljem poticanja razvoja grafičke i dizajnerske struke i znanosti, u organizaciji zagrebačkog Grafičkog fakulteta te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. 

Prema riječima predsjednice Međunarodnog skupa Jane Žiljak Gršić, ključne teme skupa su nova dostignućima iz područja sigurnosti dokumenata i vrijednosnica, otkrića vezana uz zaštitu ambalaže te doprinosi stručnoj literaturi i prijenosu znanja uz pomoć novih medija.

U okviru ovog događanja, najavila je Žiljak Gršić, bit će prezentirana i nova dostignuća Infrared grafike, hrvatskog otkrića koje je osim državne nagrade za znanost, dobilo i brojna svjetska priznanja.

"Međunarodni skup je prigoda da se svi zajedno upoznamo s novim tehnologijama, razmijenimo iskustva i znanja te da zajednički doprinesemo razvoju zaštite dokumenata i grafičkih proizvoda, ali i njihovoj primjeni u gospodarstvu, pritom ne zaboravljajući da hrvatska kulturna baština svjedoči kako smo tiskarstvo prihvatili kao novi kulturni, društveni i politički izazov", poručio je na otvaranju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Grafički dizajn, kazao je Bandić, važna je interdisciplinarna grana koja kombinira tipografiju, ilustracije, fotografije i tisak, kako bi se vizualnom komunikacijom prenijela ideja ili poruka.

"Kreativnost i razvijeni smisao za estetiku uz vrhunsko znanje o tiskarskim tehnologijama ovo područje čini zanimljivim, ali i neophodnim za našu svakodnevicu", rekao je gradonačelnik, uručivši Medalju Grada Zagreba dr. sc. Vilku Žiljku, prof. emer. za cjelokupni rad i izniman doprinos na području znanosti, tiskarstva i grafike.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.