Vjetar je "orgijao" i 180 km/h! Oluja svih oluja nakon Slovenije protutnjala Hrvatskom, a potom demolirala i Srbiju

Strašno nevrijeme u Zagrebu i sjeveroistočnoj Hrvatskoj odnijelo živote najmanje troje ljudi. Ima ozljeđenih, poplavljenih, letjeli su krovovi, isčupana su drveća. Kataklizma u glavnom gradu Hrvatske gdje je vladao pravi kaos. Među ranjenima je i nekoliko s težim ozljedama. DZMH objavio gdje su bili zabilježeni najjači udari orkanskog vjetra.

Jedna osoba je poginula na Žitnjaku gdje se srušilo stablo na auto. Druga osoba je stradala u Dugavama. Jedan poginuli muškarac je 1973. godište, a drugi 1975.


 

Vjetar je "orgijao" i 180 km/h! Oluja svih oluja nakon Slovenije protutnjala Hrvatskom, a potom demolirala i Srbiju Igor Kralj / Pixell
20. 7. 2023

 
Snažan olujni sustav koji je prešel Slovenijo, "raspoštoljio se u Zagreb oko 16 sati. Potom je nastavio putovati prema Srbiji gdje je također oluja napravila dar mar. Udari vjetra bili su najjači kod Županje gdje je puhalo i 180 km//h.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je kako je prema podacima o brzini vjetra s automatske postaje DHMZ-a u Gradištu pored Županje, u srijedu između 18 i 19 sati, na tom području zabilježen udar vjetra čak 180 kilometara na sat, dok je najveći udar na zagrebačkom području registriran u Velikoj Gorici.

Tijekom 20-minutne oluje poginule su najmanje tri osobe, a više ih je ozlijeđeno. Interventne službe već otklanjaju posljedice izazvane obilnim padalinama i jakim vjetrom, a na dvojicu muškaraca koji su poginuli srušilo se stablo koje je zadobilo teške ozljede glave, potvrdila je Ljupka Hitrova sa Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu. Kako je dodala, među ranjenima ima i nekoliko s težim ozljedama. Kako javljaju hitne službe, deset osoba je teže ozlijeđeno, dok je nekoliko desetaka osoba zadobilo lakše ozljede. Konačan broj ozlijeđenih još nije poznat jer spasioci i dalje primaju pozive za pomoć. Ozlijeđen je i vatrogasac koji je pri padu ozlijedio rebra.
 

Vatrogasci imaju pune ruke posla jer je vjetar oštetio ili odnio mnoge krovove, a promet je na mnogim mjestima otežan zbog polomljenih grana i srušenih stabala. Dijelovi hrvatske metropole su bez struje, a promet je u kaosu. Zbog prevelikog broja poziva vatrogasci su putem Facebooka zamolili građane da ih zovu samo u slučaju iznimne opasnosti i opasnosti po život. Njihov poziv ponovio je i zagrebački gradonačelnik
 Tomislav Tomašević.

Prema podacima civilne zaštite, interventne službe su u 45 minuta primile 700 poziva za pomoć. Fotografije i videozapisi na internetu prikazuju poplavljene ulice i uništena vozila, au jednom slučaju i građevinsku dizalicu koju je prevrnuo orkanski vjetar.

Dojave o srušenim stablima te oštećenim krovovima i vozilima stižu i iz Karlovca i okolice, gdje je nevrijeme također bilo popraćeno razornom tučom. Zadatak otklanjanja posljedica nevremena imaju i vatrogasci na sjeveru zemlje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.