"Zabranjen ulaz Arapima, veganim, crnima, hipijima" - šokantne i rasističke poruke iz austrijskih zimskih turističkih odredišta

Sramotne odluke svega 50 km od Kranjske gore i to austrijskih ugostitelja iz Koruške i Beča! U tri restorana i kluba osvanule rasističke zabrane ulaska u kojima su nepoželjni "Arapi, crni te vegani".

Stefan Lercher, vlasnik restorana Peppino na jezeru Millstatt: - Arapi i vegani nisu dobrodošli! "Svatko tko je ikada imao posla s ovim gostima zna o čemu govorim. Nemam više živaca za rasprave s takvim čudnim gostima". 

Skandal je izbio i u Beču, u bečkom "Gasthausu Reinthaler" gdje su tamnoputoj sindikalistici Stelli Adamu-Fuh izjavili u lice: - Crni gost ovdje je nepoželjan?- 

"Dopušten je ulaz samo Austrijancima. To je šef precizirao."

"Zabranjen ulaz Arapima, veganim, crnima, hipijima" - šokantne i rasističke poruke iz austrijskih zimskih turističkih odredišta Restoran Peppino / PR LISTA
6. 1. 2023

Gnjevni ugostitelj s jezera Millstatt u okolici Salzburga, Stefan Lercher, vlasnik restorana Peppino, iziritiran ponašanjem Arapa odlučio im je zabraniti ulazak u njegov renomirani restorana. No nije tu kraj njegovim drakonskim odlukama. Na lsti nepoželjnih osim Arapa su i hipij i vegani
U poznatom i popularnom restoranu Peppino od sredine siječnja sve će tako biti drugačije. Gostioničar želi birati svoje goste, hoće li mu to dozvoliti i vlasti koji itekako znaju da je svaki gost dobrodošao, da nacističku prošlost i rasnu politiku nitko normalan više u Austriji ne želi.

- Odluka je donesena prije tri dana. Stefan Lercher, vlasnik restorana Peppino na jezeru Millstatt, kaže spontano, uz čašu vina i iz ljutnje, redakciji austrijskog KURIER -a. Od 19. siječnja u njegovom će restoranu biti samo nekoliko stolova, točnije osam, i to za stalne goste. Arapi i vegani nisu dobrodošli, prenosi Kleine Zeitung .

https://kurier.at/chronik/oesterreich/wut-gastronom-vom-millstaetter-see-sperrt-araber-hippies-und-veganer-aus/402279383

Lercher je sve to potvrdio radoznalim austrijskim novinarima koji su u nevjerici odlučili upitati ga je li to moguće:

- "Da, meni je to dovoljno. Svatko tko je ikad imao posla s tim gostima zna o čemu govorim. Nedavno smo imali goste iz arapskog svijeta koji su svoje dijete s prljavim cipelama stavili na stol u sredini restorana. Uz to su izvrijeđali konobaricu jer im je kazala da to ne smiju."

Lercher je stoga odlučio povući drastične poteze. Restoran sa 250 mjesta postaje restoran s osam stolova i sa samo tri do četiri zaposlena.

“Tu je sad i problem s osobljem”, kaže ugostitelj novinarima Kuriera, čija je kuhinja poznata po pizzama i izvrsnom sushiju. Naglašava i kako "nemam više živaca za rasprave s gostima", a ne slijedi ga u odlukama ni podrška zajednice.

Austrijski novinari prenose da je proganjati goste zabranjeno


Ugostitelja Lercher nije briga je li zakonski moguće zabraniti gostima ulazak u restorane. "Ne zanimaju me pravna pitanja. Stojim iza onoga što želim i radim. A kad je mojih osam stolova rezervirano i naiđu Arapi, vidim što oni žele učiniti po tom pitanju."

Na Instagramu ova objava glasi ovako: "Vegani, hipiji, ekosi i Arapi isključili LG i sretna nova godina vaš Peppino tim."
 

Ugostitelj ne želi ubuduće puštati određene skupine ljudi u restoran, no glasnogovornik općine Mitmensch se žali da je to rasizam. Oni najoštrije osuđuju odluku Stefana Lerchera koji je rekao:

- "Svatko tko je ikada imao posla s ovim gostima zna o čemu govorim."

Najavio je na velika zvona da ubuduće u njegov restoran "Peppino" na jezeru Millstatt neće primati "Arape, hipije i vegane". Što je najgore, ovaj iznimno popularan restoran zbog toga će promijeniti poslovnu politiku i od restorana za "široke turističke mase" učinit će ga elitnim sa samo osam stolova. Zbog toga će dati otkaz i nekolicini do sada uoposolenih konobara, kuhara, čištačica...

 Austrijski Kurier i stručnjaci se zgražaju

Alexander Pollak, stručnjak za ljudska prava i glasnogovornik SOS Mitmensch, kazao je novinarima Kuriera kako je podnio prijavu protiv gostioničara nadležnom okružnom tijelu u Spittalu.

Pritom se poziva na uvodni zakon u zakone o upravnom postupku, skraćeno EGVG, kako je Pollak objavio na Twitteru, zbog rasističke diskriminacije na temelju etničkog podrijetla:

- “Svatko tko želi vidjeti nekog drugog zbog rase, boje kože, nacionalnog ili etičkog podrijetla ili invaliditeta, ili mu onemogućuje ulazak na mjesta ili korištenje usluga namijenjenih općoj javnoj uporabi, počini upravni prekršaj...", citira Pollak iz zakona .

Skandal i u tradicionalnoj bečke gostionice: Crni gost nepoželjan?


I bečkom "Gasthausu Reinthaler" dogodio se rasistički skandal bez presedana. Sindikalisticu Stellu Adamu-Fuhs navodno nisu poslužili zbog boje njezine kože. Gazdarica negira optužbe.

Sunčano žuta tradicionalna gostionica s bečkom kuhinjom posebno je popularna zahvaljujući blizini Pratera. Na PR naslovnici restoran ističe gostoljubivost:

"Naš motivirani tim svakodnevno nastoji u potpunosti zadovoljiti naše i vaše standarde gostoprimstva i kvalitete te Vam omogućiti da se kod nas lijepo provedete."

Stella Adamu-Fuhs to ne može potvrditi: Prije dva tjedna crna sindikalistica htjela je završiti svoj radni dan u Gasthaus Reinthaler (1020 Beč, Stuwerstrasse 5 ) nakon šetnje Praterom. Međutim, konobar je navodno odbio primiti narudžbu iz rasističkih razloga. Budući da je prijatelj pogođenih to objavio na Twitteru, činjenice su postale poznate ovaj tjedan.
 
U razgovoru za KURIER sindikalist opisuje večer između 19 i 20 sati: "Nakon što smo sjeli, konobar nas je pitao želimo li jelovnik. Rekli smo da hoćemo, ali on se nije vraćao. To smo mi. na početku nismo ni primijetili: Dan je bio topao i vrt za goste nije bio pun.Kasnije smo primijetili da konobar ne reagira na brojne znakove rukom, već je posluživao druge stolove i stalno pitao je li sve u redu ."

Nakon 30 minuta, par je konobaru odlučio dati 15 minuta: "Tada sam primijetila da me grupa muškaraca gleda i nelagodno bulji u nas. Tada sam shvatila da nisam poželjna."

Ugostitelji nemaju ni u Austriji birati goste


Na društvenim mrežama često se govori o domicilnim pravima gostioničara. To sugerira da on može birati svoje goste. To nije točno tvrdi Kurier jer restorani, ili klubovi, mogu diktirati pravila odijevanja, ali vrijede zakoni protiv diskriminacije. Ugostitelj ne smije diskriminirati goste zbog njihove boje kože, spola, nacionalnosti ili vjere. Zakon o jednakom postupanju u Austriji predviđa čak i tzv. prebacivanje tereta dokazivanja: dotična osoba mora samo pokazati vjerodostojnim da je bila diskriminirana. Druga strana tada mora dokazati da nije diskriminirala. Osobito su česti slučajevi vezani uz ulazak u pubove i klubove.

Slične rasističke nepodopštine događale su se i u pojdinim bečkim klubovima pred tri godine koji su bez imalo srama komunicirali:

- "Ne možete ući u klub"

Tamnoputi Sebastian M. bio je iznenađen i uzvratio je pitanjem izbacivaču: - "Zašto? Je li to zbog boje moje kože?"

Izbacivač mu je dao potvrdan odgovor:

-  "Dopušten je ulaz samo Austrijancima. To je šef precizirao."

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.