VON DER LEYEN: Moramo osigurati dovoljno cjepiva za sve i po poštenoj cijeni

VON DER LEYEN: Moramo osigurati dovoljno cjepiva za sve i po poštenoj cijeni © European Union 2020
5. 5. 2020

Europska unija i partneri će u ponedjeljak pokušati na donatorskoj konferenciji sakupiti 7,5 milijardi eura za razvoj cjepiva i terapija protiv korona-virusa. „Želimo spriječiti da cjepivo, kada bude razvijeno, prigrabe samo oni koji si ga mogu priuštiti”, rekla je za DW šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

„Počeli smo zajednički tragati za cjepivom, ali sada moramo izgraditi kapacitete kako bismo ga proizvodili kada bude razvijeno. Trebat će nam mnogo doza cjepiva. Onda moramo osigurati da stignu u svaki kutak svijeta po fer i pristupačnoj cijeni“, dodala je njemačka političarka.

Von der Leyen je jedna od potpisnica teksta u kojem se traži „do sada neviđena globalna suradnja znanstvenika, regulatornih tijela, industrije, vlada, međunarodnih organizacija, zaklada i predstavnika zdravstvenog sektora”.

Taj tekst, koji je u subotu objavljen u Frankfurter Allgemeine Zeitungu, potpisali su i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Giuseppe Conte, norveška premijerka Erna Solberg i šef Vijeća Europske unije Charles Michel.

Među organizacijama koje podržavaju namjeru EU-a su i Svjetska zdravstvena organizacija i Zaklada Melinde i Bila Gatesa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.