Viktor Orban povukao 12 eurozastupnika iz EPP-a kojem pripada i HDZ te ih pridružio neovisnima među kojima su Sinčić i Kolakušić

Kolakušić i Sinčić dobili društvo u neovisnim europarlamentarcima. Mađarski premijer za sada premjestio 12 euro zastupnika, članova vladajućega Fidesza, iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskome parlamentu. 

<iframe allowfullscreen allow="fullscreen" frameborder="0" src="https://multimedia.europarl.europa.eu/embed/?ul=en&eid=0_ssp1nt4c&uid=23448563&pid=110&mid=x_I169829-V_v" width="560" height="315"></iframe>

Broj zastupnika Europske pučke stranke time će sa 187 pasti na 175, ali će i dalje biti najbrojniji u Europskome parlamentu.

Viktor Orban povukao 12 eurozastupnika iz EPP-a kojem pripada i HDZ te ih pridružio neovisnima među kojima su Sinčić i Kolakušić Europski parlament
3. 3. 2021

Povlačenje mađarskih eurozastupnika navodno bilo prethodno najavljeno u pismu mađarskoga premijera Viktora Orbana predsjedniku Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskome parlamentu Manfredu Weberu. Broj zastupnika Europske pučke stranke time će sa 187 pasti na 175, ali će i dalje biti najbrojniji u Europskome parlamentu. Razlog nezdovoljstva mađarskih zastupnika navodno su bile izmjene unutrašnjega poslovnika o radu temeljem kojih bi se omogućilo da klub ubuduće može sankcionirati cjelokupnu nacionalnu delegaciju, a ne samo pojedina člana.

Zasad nije poznato hoće li se kojem od preostalih stranačkih klubova pridružiti 12 mađarskih zastupnika. Do takve odluke  biti će raspoređeni među nezavisne zastupnike u Europskome parlamentu, tamo gdje su sada Sinčić i Kolakušić kojima su i Brexitovci sve do izlaska iz EU pravili društvo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.