Veliki „come back“ Mislava Kolakušića koji zajedno s nizozemskom europarlamentarkom Dorien Rookmaker osniva internacionalnu stranku s nacionalnim nabojima

"Nismo ih mogli razbucati iznutra, idemo u napad izvana", u novom broju Start koji je na svim kioscima ekskluzivno donosimo prvi interview s hrvatskim europarlamentarcem i Dorien Rookmaker, nizozemskom europarlamentarkom s kojom osniva prvo europsku suverenističku stranku, a kako je najavio ubrzo i hrvatsku. Ima velike planove, napokon promijeniti hrvatsku političku scenu.

Veliki „come back“ Mislava Kolakušića koji zajedno s nizozemskom  europarlamentarkom Dorien Rookmaker osniva internacionalnu stranku s nacionalnim nabojima Start
27. 8. 2021

Kad je usred prošlog ljeta kazao kako nije odustao od promjena u Hrvatskoj, niti će odustati, većina se upitala: A kad će doći taj dan Mislave Kolakušiću? Dosljedan, kakav već je, taj bivši sudac, a danas najaktivniji, najčitaniji i najcitiraniji hrvatski europarlamentarac odlučio je još jednom uznemiriti učmalu hrvatsku političku scenu. Kad već sustav nije uspio promijeniti „iznutra“, sad će pokušati „izvana“. Dorien Rookmaker, znana nizozemska političarka i europska zastupnica kreće s Kolakušićem u osnivanje europske stranke kojoj je cilj, promijeniti Europu, baš kao i njene sastavnice. Hoće li se stranka zvati „Space“, „Freedom“, „Sloboda“, ili drukčije, sad i nije toliko bitno. Njih dvoje su osnivači internacionalne stranke, a već sad imaju listu interesenata iz dobrog dijela Europe. Njima se u prvom valu pridružuju europarlamentarci iz osam država i šest različitih stranaka. I Dorien Rookmaker i Mislav Kolakušić svojim su idejama pridobili pažnju iznimno značajnih europskih partnera i to ne samo onih iz Kluba Nezavisnih parlamentaraca kojem pripadaju. Da se sprema pravi „auzmeš“ u Europi potrudila se i razočarana „Trojka“ nezadovoljna dominacijom demokršćana (EPP-a) i ponajprije Frau Angele Merkel.
>PAKT U BUDIMPEŠTI ZA RENESANSU
Prvo je Viktor Orban „junio“ i završio sa svojih 12 europarlamentaraca ni manje ni više nego u klubu u kojem su Dorien Rookmaker i Mislav Kolakušić. Karizmatični i kontroverzni Orban tu se neće dugo zadržati, jer već je pridobio na svoju stranu i Mattea Salvinija, ministra Policije Italije, čija je stranka Lega najveća pojedinačna partija u Europarlamentu s 27 zastupnika, a istim je putem krenuo i Mateusz Morawiecki, poljski premijer i šef vladajuće stranke Pravo i Pravda, koja ima u Bruxellesu 25 zastupnika.
Dva premijera i jedan ministar početkom ožujka susreli su se u Budimpešti i najavili velike promjene u Europi. Koje će nezadovoljnike povući sa sobom može se samo pretpostaviti. Već sada tako u EP imaju 64 zastupnika, a prema nekim indicijama mogli bi ih imati gotovo kao „vladajući“ EPP (177). Matteo Salvini ovih se dana silno dodvorava Marie Le Pen s kojom je u istom klubu sada i koju želi prigrliti u novi europski politički savez i u miraz dobiti još dvadesetak njenih europarlamentaraca. Da kojim slučajem Brexitovci nisu napustili Europsku uniju, već bi sada Macron i Merkel bili u opoziciji.
>Nizozemka i hrvat na čelu stranke
Na to kako će izgledati Europa i to već uskoro veliku će ulogu imati i nizozemsko-hrvatski dvojac koji kormilari također prema promjenama i magnetskom privlačnošću izaziva zanimanje svih onih koji više ne žele biti pukom opozicijom u Euro parlamentu i ono što im je još važnije, cilj im je mijenjati nacionalne politike. Kad ih već nisu uspjeli demontirati iznutra, sad će to pokušati izvana. Kako se u sve to uklapa „Trojka“ Orban, Salvini i Morawiecki? Vjerojatno i nisu toliko kompatibilni, no tko zna kad razočaranje počne još žešće povezivati one koji danas nemaju moć u Bruxellesu. Mislav Kolakušić i Dorien Rookmaker posljednjih mjeseci u Bruxellesu užurbano rade na okupljanju nove europske političke organizacije, gotovo na jednak način na koji to rade Viktor Orban, Matteo Salvini i Mateusz Morawiecki! Uputili su i zahtjev za registraciju partije koja će se zvati "Demokratski savez za slobodnu Europu".
>europu i njene države treba probuditi
S političarima iz više europskih zemalja skiciraju obrise novog europskog političkog saveza koji bi već na sljedećim izborima trebao ponuditi alternativu postojećim, uglavnom jalovim politikama. Vijest je to koja će razveseliti u prvom redu najmanje 75.000 njegovih glasača i tko zna koliko još nezadovoljnika stanjem u Hrvatskoj. Svi oni očekuju veliki „come back“ suca kojeg su zvali i hrvatskom inačicom „Judge Dredda“. Junak iz stripa škotskog strip autora Johna Wagnera, kojeg je kasnije glumio i Sylvester Stallone, bio je borac za pravdu, koju je katkada uzimao u svoje ruke. Baš kao što je to radio i Clint Eastwood u „Prljavim Harryima“. Danas je Kolakušić bitno drukčiji. Svojem je iskrenošću i kirurški točnim recenzijama hrvatskog koruptivnog društva očito bio ispred vremena. Sve ono što je davno govorio danas naprosto buja, a od pet Mamićevih sudaca njih dvoje je bilo stalno izloženo i Mislavovom rafalnom paljbom davno prije. Nije dobio priliku mijenjati Hrvatsku, no danas mu je satisfakcija da su se na stupu srama našli Nediljko Boban i Đuro Sessa. Kolakušić se zasad nije odlučio na povratak na HR političku scenu, već je djelovanje proširio na čitavu Europsku uniju. Dok se politička scena u Hrvatskoj u potpunosti raspada i pretvara u kaljužu osobnih uvreda i interesa, Kolakušić traži rješenje kojeg zbog medijske blokade i općeg stanja svijesti u Hrvatskoj nije bilo moguće pronaći. 

Više u novom broju Starta koji je na svim kioscima

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.