VIDEO: Senzacionalno otkriće na Korčuli, otkrivena karika koja nedostaje na najstarijem pisanom dokumentu u Hrvatskoj, starijem i 1400 godine od Bašćanske ploče

Pronađen ključni fragment Lumbardske psefizme najstarijeg pisanog natpisa na području Hrvatske koji datira iz  3. st. pr. Kr. i koji otkriva prvih 10 redaka teksta, u kojem se nalaze najvažniji povijesni podaci najstarijeg pisanog natpisa u Hrvatskoj čiji su prvi dijelovi pronađeni još 1877.

VIDEO: Senzacionalno otkriće na Korčuli, otkrivena karika koja nedostaje na najstarijem pisanom dokumentu u Hrvatskoj, starijem i 1400 godine od Bašćanske ploče romeo ibrišević
23. 5. 2019

Ovih je dana tijekom istraživanja napisa znanog pod imenom Lumbardska psefizma, u Koludrtu blizu Lumbarde, pronađen ključan fragment koji donosi senzacionalna otkrića! O kakvom je otkriću zapravo riječ najbolje govori činjenica kako ovaj dokument naši arheolozi i jezikoslovci istražuju punih 140 godina. Pred njima se na na skrivenom mjestu, na najvišoj koti nekdašnjeg starohelenskog naselja i njihove šterne, ukazao natpis od dijelova desetak redaka teksta koji govori o podjeli zemljišta stanovnicima nove grčke naseobine na Korčuli. Pisan je dorskim dijalektom. Najveće površine natpisa nedostaju s desne strane i odozdo. Zbog toga se desne strane redaka uvodnoga dijela teksta različito restituiraju prema frazeologiji sličnih dokumenata, a ukupan broj naseljenika ne može se točno odrediti. Na početku teksta zaziva se sreća, dokument se datira po hijeromnamonu i navode se dvije strane za koje se smatra da su ugovorile osnutak naseobine, Isejci te otac i sin Pil i Daz, koji nose ilirska imena. Stoga će objava ovoga spomenika donijeti značajne novosti i omogućiti novi znanstveni zalet istraživanju grčke Korčule. dorskim dijalektom koji je pronađen 1877. pronađen je još jedan ulomak Lumbardske psefizme. Novopronađeni ulomak gornji je desni ugao spomenika, koji sadrži završetke prvih deset redaka teksta, upravo onog dijela teksta u kojem se nalaze najvažniji povijesni podaci. Iako spomeniku tek predstoji čišćenje, snimanje i detaljno čitanje, već se na prvi pogled može vidjeti da su neke nadopune (restitucije) predložene u posljednjih 140 godina bile na posve krivom tragu. Stoga će objava ovoga spomenika donijeti značajne novosti i omogućiti novi znanstveni zalet istraživanju grčke Korčule.

Tko su znanstvenici i arheolozi koji su našli možda i ključan fragment najstarijeg pisanog traga pronađenog na području današnje Hrvatske? Što otkriva novopronađeni komad Lumbardske psefizme? Je li točno kako se već na prvi pogled može vidjeti da su neke nadopune (restitucije) predložene u posljednjih 140 godina bile na krivom tragu... Sve to, a i više moći ćete pročitati u novom Startu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.