Happy end u Sloveniji! Uspjeli su: iz Križne jame spasili su svih pet nesretnih izletnika

Svih petero ljudi koji su bili zarobljeni od subote iz Križne jame speleološki su spasioci uspješno izvukli. DETALJI SPEKTAKULARNE AKCIJE SPAŠAVANJA!

Tročlana obitelj i dvoje špiljskih vodiča zarobljeni su u špilji od subote, kada im je visok vodostaj koji je stigao iz Hrvatske blokirao izlaz.

Happy end u Sloveniji! Uspjeli su: iz Križne jame spasili su svih pet nesretnih izletnika Facebook profil Jamarska reševalna služba
9. 1. 2024

Jamarski spasitelji uspješno su spasili svih pet zarobljenih osoba iz Križne jame, potvrdio je Walter Zakrajšek iz Jamarske spasilačke zveze Slovenije. Tročlana obitelj i dvoje špiljskih vodiča zarobljeni su u špilji od subote, kada im je visok vodostaj blokirao izlaz. Glavobolje je to zadalo i spasiocima koji čamcem nisu mogli doći do zarobljenih ljudi, a obitelj i vodič ostali su zarobljeni otprilike 2,4 kilometra od ulaza u špilju. Prema riječima zapovjednika Civilne zaštite RS-a Srečka Šestana, voda koja je izazvala visok vodostaj došla je iz pravca Hrvatske, što je iznenadilo i iskusnog špilje vodiča.

Tročlana obitelj s odraslim djetetom i dvoje vodiča krenula je u subotu u 8 sati u komercijalni obilazak Križne jame u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame. Budući da nisu izašli iz špilje u predviđenih 15 sati, dežurni iz udruge se spustio u špilju i uvidio da je voda narasla pa je prvu noć u 17 sati pokrenuo akciju spašavanja i pružio im s najnužnijim. Brzaci su im zadavali glavobolje, pa do njih nisu mogli doći čamcem. Do njih su danas uspjeli doći čamcem, kojim su uz pomoć ronioca prevezeni iz špilje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.