U SAD-u u procesu prijedlog zakona protiv čipiranja ljudi

U Sjedinjenim Državama predložena je zabrana ljudskog čipiranja

U SAD-u u procesu prijedlog zakona protiv čipiranja ljudi Unsplash
29. 6. 2020

Država Michigan predložila je prijedlog zakona kojim će se zabraniti kodiranje zaposlenika tvrtke. To se može učiniti samo uz njihov pristanak.

Država Michigan (SAD) uvela je nacrt zakona kojim se zabranjuje tvrtkama da implantiraju mikročipove svojim zaposlenicima. Iznimke su naznačene u tekstu projekta - zaposlenici se mogu čipirati tek nakon davanja pristanka.

Posljednjih godina sve više tvrtki razmatra ideju o uvođenju čipa - uglavnom potkožnih RFID čipova veličine riže. Žele ih upotrijebiti za praćenje radnog učinka, ali branitelji ljudskih prava inzistiraju da je to "grubo kršenje privatnosti". Ako se zakon donese, čip se može implantirati samo na dobrovoljnoj osnovi.

"S obzirom na to kako se tehnologija svake godine sve više širi, moramo se zaštititi", rekla je Bronna Kahle, glasnogovornica države Michigan koja je pridonijela prijedlogu zakona. "Važno je da tvrtke u Michiganu ne misle samo na svoje interese, već i na privatnost svojih zaposlenika".

Dodala je da za sada čipiranje nije veliki problem. Ali ona želi dobiti zaštitu od tehnologije dok čipiranje ne postane rašireno.

"Ovi minijaturni uređaji su u porastu. Moramo unaprijed razmisliti kako ih koristiti da bi se zaštitila privatnost”, dodala je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.