U SAD-u preko 455,000 potvrđenih slučajeva koronavirusa

U samo tjedan dana 6,6 milijuna Amerikanaca izgubilo je posao, a 16 milijuna ih je bez posla ostalo u posljednja tri tjedna, potvrdilo je u četvrtak američko Ministarstvo rada.

U SAD-u preko 455,000 potvrđenih slučajeva koronavirusa Pixabay
9. 4. 2020

Oko 6,6 milijuna Amerikanaca prošli je tjedan prijavilo naknade za nezaposlene jer su radi zastoja širom SAD-a poslodavci otpuštali radnike u gotovo svim poljima tržišta rada. Ekonomisti su očekivali da će 5,25 milijuna Amerikanaca podnijeti zahtjev za pomoć za nezaposlene za tjedan koji završava 4. travnja.

U prethodna dva tjedna obustave rada direktno su utjecale na 10 milijuna ljudi. Otpuštanja koja su započela u ugostiteljstvu i industriji zabave sada su se proširila i uključuju proizvodnju, građevinarstvo, pa čak i zdravstvo. Gubici zaposlenja rastu u svakoj državi, a ekonomisti predviđaju da će stopa nezaposlenosti uskoro doseći 15% ili više, razine neviđene od prije Drugog svjetskog rata.

Više od 86.000 smrtnih slučajeva zabilježeno je širom svijeta, a SAD imaju preko 455,000 potvrđenih slučajeva, što je najviša brojka koju je neka zemlja objavila do sad.

Iako su brojke velike, ekonomisti su upozorili da je prerano govoriti kakav će dugoročni utjecaj Covid-19 imati na ekonomiju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.