SAD do kraja studenog smanjuje vojni kontingent u Afganistanu

SAD planira smanjiti broj vojnika raspoređenih u Afganistanu do kraja studenog sa sadašnjih 8.600 na manje od 5.000, ako je vjerovati ministru obrane zemlje Marku Esperu.

SAD do kraja studenog smanjuje vojni kontingent u Afganistanu Pixabay
10. 8. 2020

SAD planira smanjiti svoj vojni kontingent u Afganistanu na manje od 5.000 do kraja novembra. U nedjelju, 9. kolovoza tako je rekao ministar obrane Mark Esper u intervjuu na američkom kanalu Fox News.

Predsjednik Donald Trump nekoliko dana ranije dao je sličnu izjavu. Prema njegovim riječima, nakon smanjenja američki će vojni kontingent biti "negdje između 4.000 i 5.000". Trenutno je u Afganistanu stacionirano 8.600 američkih vojnika.

Bundeswehr računa na američke snage

Bundeswehr je mirno reagirao na izjavu američke strane. Prema glasnogovorniku njemačkog odjela, smanjenje američkog vojnog kontingenta nije iznenađenje saveznika i trebalo bi se odvijati u uskoj koordinaciji s partnerima na licu mjesta. Tijekom izvršavanja svojih vojnih zadataka Bundeswehr može ubuduće računati na ključne američke vještine, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane, a prenosi Reuters. Daljnji koraci bit će dogovoreni unutar NATO-a, dodao je. Oko 1.000 njemačkih vojnika smješteno je u Hindu Kušu u sklopu misije pod vodstvom NATO-a.

Sjedinjene Države počele su povlačiti svoje trupe iz Afganistana u ožujku 2020. Postupno povlačenje američkih snaga iz Afganistana opisano je mirovnim sporazumom koji su SAD i talibani potpisali 29. veljače, u zamjenu za djelomično povlačenje američkih trupa. Talibani moraju pružiti jamstva da će se boriti protiv islamista i započeti mirovne pregovore s afganistanskom vladom u Kabulu. Ako talibani ispune svoje obveze, Sjedinjene Države spremne su povući sve svoje trupe i trupe svojih saveznika u roku od 14 mjeseci. Sporazum također predviđa puštanje 5.000 zarobljenika talibana.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.