To što nismo ulagali sad nam se isplati! EU članicama daje 37 milijardi eura, a Hrvatskoj pripada solidan dio, 1,16 milijardi eura

EP izglasao tri hitne mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa. Europska unija državama članicama stavlja na raspolaganje 37 milijardi eura iz strukturnih fondova, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,16 milijardi. Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova koja bi inače morale vratiti u europski proračun, ali sada će ih moći zadržati. Sredstva su namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima. David Sassoli, predsjednik Parlamenta zadovoljan je podrškom parlamentaraca koji su odluke gotovo unisono potvrdila 671 od  688 parlamentaraca. 14 ih je bilo suzdržanih, a troje ih je glasovalo protiv.

To što nismo ulagali sad nam se isplati! EU članicama daje 37 milijardi eura, a Hrvatskoj pripada solidan dio, 1,16 milijardi eura Fotografija: © Thierry Roge, European Union 2020
27. 3. 2020

Fotografija: © Thierry Roge, European Union 2020

Europski parlament izglasao je na izvanrednoj sjednici u Bruxellesu u četvrtak navečer tri izvanredne mjere koje su dio zajedničkog odgovora Europske unije na pandemiju Covida-19.

Parlament je izglasao tri prijedloga Europske komisije. Prvi se odnosi na takozvanu “Investicijsku inicijativu za odgovor na koronavirus”. Riječ je o planu kojim Europska unija državama članicama stavlja na raspolaganje 37 milijardi eura iz strukturnih fondova, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,16 milijardi. Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova koja bi inače morale vratiti u europski proračun, ali sada će ih moći zadržati. Sredstva su namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim osjetljivim dijelovima gospodarstava zemalja članica EU-a. Prijedlog je usvojen sa 683 glasa za, 1 protiv i 4 suzdržana.

Drugi se usvojeni prijedlog odnosi na proširenje područja primjene Fonda solidarnosti Europske unije kako bi obuhvaćao i javno zdravstvo. Tako bi u 2020. godini europskim zemljama trebalo biti na raspolaganju 800 milijuna eura. Područje primjene ovog fonda bit će prošireno kako bi obuhvaćalo i potporu u najtežim izvanrednim situacijama u javnom zdravstvu, uključujući medicinsku pomoć, kao i mjere za sprečavanje, nadzor ili kontrolu širenja bolesti. Prijedlog je usvojen sa 671 glasom za, 3 protiv i 14 suzdržanih.

Treći se prijedlog odnosi na privremenu obustavu pravila Europske unije o zračnim lukama. Donošenjem ove mjere zrakoplovne tvrtke neće biti primorane koristiti svoje planirane slotove za polijetanje i slijetanje kako bi ih zadržale u sljedećoj sezoni. Pravilo “iskoristi ili izgubi“ neće se primjenjivati tijekom cijele ljetne sezone od 29. ožujka do 24. listopada 2020. Prijedlog je usvojen sa 686 glasova za, 0 protiv i 2 suzdržana.

Europski je parlament jučer prvi put u svojoj povijesti glasao na daljinu i to putem elektronične pošte. Na plenarnoj sjednici je sudjelovalo samo nekoliko zastupnika koji su se u tom trenutku zatekli ili koji žive u Bruxellesu, dok su ostali europarlamentarci sjednicu pratili na daljinu.

Europsko vijeće još mora službeno odobriti stajalište Parlamenta, a jučer usvojene mjere stupit će na snagu nakon što narednih dana budu objavljene u Službenom listu Europske unije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.