Tko je jedna od dvije najvažnijih žena Škorina DP? Ministarstvo sreće - to su najobičnija podmetanja za "doktoricu sreće" uz koju se veže i slogan "Sad' ili nikad"!

Izv. prof. dr. sc. Anita Freimann, prva je violina novog političkog orkestra i jedna od dviju najvažnijih žena Škorina Domovinskog pokreta uz koju se veže i slogan „Sad il' nikad“? U velikom intervju koji objavljujemo u tiskanom izdanju Starta otvorila je dušu i objasnila što ju je privuklo kod Škore, zašto je napravila presedan i zašto je u politici, a ni jednom jedinom riječju nije ni spomenula ministarstvo sreće. Upravo to im je političko-novinarsko podzemlje pokušalo imputirati. Ništa neobično među onima koji nemaju program, već im je glavno oružje etiketiranje i izmišljanje podvala. Neće im proći.

Svi oni u Domovinskom pokretu imaju opasnu namjeru udariti jedan posve novi ritam Hrvatskoj. Zalet koji je Škoro dobio na predsjedničkim izborima bio je toliko snažan da izbora nije imao. Kad ti povjerenje da više 465.703 glasača, kad postaneš trećom političkom opcijom tu izbora i povratka na staro nema. Kad pri tome šef Domovinske stranke izgovori prvo njeno ime, onda je jasno da mu je ona, bolje poznata i kao „Doktorica sreće“, iznimno važna. Blagostanje, kvaliteta života i sreća stanovnika pojmovi su koji su vraški na kušnji u vremenu u kojem živimo. Upravo oni čine temelj ekonomije sreće koja se u svijetu proučava već dugo, a kod nas se njome posljednjih godina bavi Osječanka izv. prof. dr. sc. Anita Freimann, prva doktorica sreće u Hrvatskoj. Zašto se, uz uspješnu akademsku karijeru, odlučila okušati u politici, u „Domovinskom pokretu Miroslava Škore“, otkrivamo u velikom razgovoru u tiskanom izdanju Starta.

Ni jednom jedinom riječju u razgovoru na desetak kartica i to pred gotovo mjesec dana nije ni spomenula da će Domovinski pokret imati Ministarstvo sreće, no da nam je sreća potrebna svima. Politička podmetanja takve vrste nije očekivala, jer ona je jedna od onih stručnjakinja koja preferira sadržaj, a ne prizemne kampanje. Jedna od dviju najvažnijih dama treće hrvatske političke opcije profesorica je i „Doktorica sreće“! Prvo ime koje je Škoro na osnivačkoj skupštini izgovorio bilo je baš njeno. Nastavio ih je nizati još 16, uglavnom s doktorskim titulama, a deveto mjesto pripalo je dr. sc. Vesna Vučemilović.

Više o izv. prof. dr. sc. Anita Freimann u tiskanom izdanju Starta koji je na svim kioscima

Tko je jedna od dvije najvažnijih žena Škorina DP? Ministarstvo sreće - to su najobičnija podmetanja za "doktoricu sreće" uz koju se veže i slogan "Sad' ili nikad"! Igor Kelčec
8. 6. 2020

 

Napisao: Saša Drinić

Snimio: Igor Kelčec

 

I onda se na horizontu pojavio dugogodišnji prijatelj Miroslav Škoro. Zovu politike koji osjeća već dugo, doktorica znanosti odlučila je aktivnije odgovoriti a za njega kaže: „Ako netko to može, onda si to ti.“ - On je rekao: „Sad il' nikad“, uzvratila sam mu: “A kad, ako ne sad“!

Evo samo nekih od fragmenata iz njenog velikog i opsežnog intervjua tiskanom izdanju Starta. 

-           Tko može biti zadovoljan i sretan u državi koju je priroda bogatstvima obdarila, a u kojoj, paradoksalno, ništa ne štima. To što većina stvari ne štima, to ih ne briga. E, ja sam tu da ih podsjetim na prave probleme. Pet godina nije imala televizor. Sad ga ima, ali koristi samo „Smart“ funkciju. Ne da bi pratila dnevne događaje, već prije svega dokumentarne filmove i glazbu.- Standardne TV programe ne znam upaliti. I dalje mislim da je izbacivanje TV-a jedna od najboljih odluka koje sam u životu donijela

-           Trgovine su pune proizvoda iz uvoza koji se mogu proizvesti lokalno, uz znatno manje troškove, veću kvalitetu i smanjenje onečišćenja okoliša. Sad, za vrijeme pandemije to je postalo jasnije i onima koji su Hrvatsku podredili uvozničkom lobiju

3H njena je krilatica je za Happy, Healthy i Hedonic, jer hrana treba biti baš to -  sretna, zdrava i hedonistička. Prošle je godine završila edukaciju Mastering Raw Food Nutrition te postala i „raw food edukatorica“

Romantična je duša, a od svih pjesama iz kajdanke Miroslava Škore izdvaja onu „Moja vilo“, a dobro se osjeća i kad čuje „Ne vjeruje srce pameti“ i „Nemoj me zaboravit“

 

Tko je jedna od dviju najvažnijih dama Škorina Domovinskog pokreta? Tko je „prva violina“ Škorina političkog orkestra i još doktorica k tome? Kako se dogodilo da je baš izv. prof. dr. sc. Anita Freimann, s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, bilo prvo ime od 17 najbližih suradnika najpoznatijeg autora omiljenih tamburaških pjesama koje je s ponosom počeo popularni pjevač i političar nizati na zagrebačkoj Trešnjevci? Kad je Miroslav Škoro krajem veljače pozvao u Kongresnu dvoranu Hotela Panorama njih 175, kojima najviše vjeruje da baš oni budu ti koji će stvoriti novu stranku, većinu je zanimalo, a tko su njegovi ljudi? 

Prvo ime koje je Škoro izgovorio bilo je njeno. Nastavio ih je nizati još 16, uglavnom s doktorskim titulama i ne baš poznatih široj javnosti. Među njima bila je još samo jedna žena. Kao devetu po redu najjači izazivač postojećeg duopola naveo je dr. sc. Vesna Vučemilović, ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom u vođenju marketinških agencija.

- Konačno je u politiku došao netko tko ekonomiju sreće ne smatra utopijom, već je dovoljno hrabar za postaviti kvalitetu života za jedan od primarnih ciljeva društva. Zato sam odlučila ne biti u zoni komfora već djelovati. On je rekao „Sad il' nikad“, a ja sam mu uzvratila, a „Kad, ako ne sad“! I eto nas zajedno! Nadam se da će Miroslav Škoro uspjeti ostati dosljedan sebi, vrijednostima u koje vjerujemo i koje nas pokreću. Dokle god je to tako, imat će moju podršku, započela je razgovor sa smiješkom naša sugovornica. Imena Škorinih 17 udarnih igala nemalo su iznenadila javnost. Rame uz rame su mu 10 doktora znanosti, među njima i lijepa Osječanka, po dva poduzetnika i vinara te po jedan glumac i branitelj. Od široj javnosti znanih tu su bili tek glumac Vedran Mlikota te živa legenda, vinar Ivan Enjingi, viđeniji je i Igor Peternel, bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, politički komentator i predavač na učilištu u Karlovcu. U samom vrhu nove stranke je i Mario Radić, poduzetnik, suvlasnik i predsjednik NO Pevexa. Svima im je zajedničko, a tako i Aniti Freimann da se prije nisu bavili politikom. I onda se na horizontu pojavio dugogodišnji prijatelj Miroslav Škoro. Zovu politike koji osjeća već dugo, naša sugovornica odlučila je aktivnije odgovoriti kroz Domovinski pokret, nazvan po imenu osnivača, poznatog hrvatskog pjevača i nesuđenog predsjednika Republike. Razgovarali su, priznaje nam, često o tome što u državi nije dobro, što bi se sve moglo promijeniti da ima volje.

-           Razgovarali smo i na samom početku njegovog političkog djelovanja koje sam poduprla riječima: „Ako netko to može, onda si to ti.“ Pitala sam ga samo je li svjestan koliko će izložiti sebe i je li dobro razmislio o svemu, iako sam već znala da ga srce vuče i da je osjetio da je pravi trenutak. Zato je i nastao slogan „Sad il' nikada“. Divim se njegovoj hrabrosti, ali i viziji. Njemu ne treba politika da bi nešto ostvario ili postigao na osobnom nivou. Njegovi motivi skroz su drugačiji. To se pokazalo i tijekom našeg rada na njegovoj disertaciji kojim je želio doprinijeti pravednijoj raspodjeli prihoda u glazbenoj industriji, čak i ako to za njega znači manje istih, kaže Freimann.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.