Tko je Adriana Sučić Roginić, žena koja je bila specijalista u dovođenju kongoanske djece na posvajanje u Hrvatsku

Bivša zaposlenica SOA-e dovela u Hrvatsku 20-ero djece iz Konga i to naplaćivala 40 000 dolara: Od zatvora je spasio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova
Četiri hrvatska bračna para već su mjesec dana u pritvoru zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata u postupku posvajanja djece, a u utorak se za njih u Zambiji održalo prvo sudsko ročište.

Tko je Adriana Sučić Roginić, žena koja je bila specijalista u dovođenju kongoanske djece na posvajanje u Hrvatsku Screnshoot/RTL
11. 1. 2023

Foto: Screenshot/RTL

Četiri hrvatska bračna para već su mjesec dana u pritvoru zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata u postupku posvajanja djece, a u utorak se za njih u Zambiji održalo prvo sudsko ročište, piše Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/bivsa-zaposlenica-soa-e-dovela-u-hrvatsku-20-ero-djece-iz-konga-i-to-naplacivala-40-000-dolara-od-zatvora-je-spasio-zaposlenik-ministarstva-vanjskih-poslova/

Slučaj međunarodnog posvajanja glasno je odjeknuo u hrvatskoj javnosti, a ususret sudskom ročištu o svemu se oglasila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Ona je iskazala svoju “ozbiljnu zabrinutost” zbog posvajanja iz država koje nisu potpisnik Konvencije o zaštiti djece, što je slučaj s Demokratskom Republikom Kongo, dodajući da smatra da takvo posvajanje nije odgovarajuće regulirano te predstavlja opasnost za zaštitu djece u takvom procesu.

Hrvatima prijeti do 35 godina zatvora
I, doista, ovaj slučaj dobro potvrđuje riječi pravobraniteljice Pirnat Dragičević, s obzirom na to da i dalje nije točno poznato što se doista dogodilo. DR Kongo je, naime, prije nekoliko godina zabranio posvajanja u inozemstvo, navodno uz određene iznimke, a slučaj postaje još nevjerojatniji kada uzmemo u obzir da su uhićeni Hrvati za djecu, usprkos tome, u Hrvatskoj dobili sve potrebne dokumente. O tome trenutno vladaju razne teorije i šire se razne informacije i dezinformacije, a istraga, u koju je uključeno više nadležnih tijela, trebala bi utvrditi jesu li Hrvati doista krivi za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju, za što ih terete zambijske vlasti, piše Direktno.

 
 
U slučaju da jesu, prema kaznenom zakonu Republike Zambije, prijeti im čak do 35 godina zatvora. Za trgovanje djecom najmanje 25 godina, za krivotvorenja dokumenata do sedam godina te za korištenje krivotvorina do tri godine zatvora. Ipak, nekoliko je olakotnih okolnosti na njihovoj strani, a Željko Cvrtila, bivši šef Uprave kriminalističke policije, za Nacional je kazao da bi hrvatski državljani u ovom slučaju mogli biti kolateralne žrtve ako nisu dali novac za posvajanje djece, odnosno ako su samo plaćali naknade koje su zakonom propisane u državi iz koje su posvojili djecu. Ako su svjesno dali novac, onda će ih se tretirati kao sudionike u lancu krijumčarenja ljudima.

Dovela 20-ak djece iz Konga. Sudilo joj se
S obzirom na kompliciranost slučaja u kojoj se nalaze Hrvati uhićeni u Zambiji, portal Direktno odlučio je podsjetiti na raniju veliku aferu u Hrvatskoj zbog sumnje u trgovinu djecom. Tada je glavna akterica bila “lažna humanitarka” Adriana Sučić Roginić, inače bivša zaposlenica Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), za koju se sumnjalo da je na posvajanju djece iz Demokratske Republike Kongo zaradila ogroman novac, no na kraju je pravomoćno oslobođena svih optužbi.

Hrvatskoj se javnosti, podsjetimo, predstavila 2010., kada je pružila dom djevojčici iz Etiopije i u očima mnogih brzo postala heroinom jer je, kako su mediji tada izvještavali, u Hrvatsku dovela pothranjeno siroče iz Afrike i učinila je sretnom djevojčicom sa zagrebačke Kustošije. Kako je njezin slučaj okupirao naslovne strane svih relevantnih medija, Sučić Roginić počela je primati brojne upite o posvajanju djece, zbog čega je, objašnjavala je svojedobno, odlučila pomoći i drugima u toj namjeri. Otvorila je savjetodavnu tvrtku “Moja obitelj”, koju je registrirala početkom 2011., a trebala je u ime zainteresiranih provesti postupak posvojenja i pomoći im dijete iz DR Konga dovesti u Hrvatsku.

Uspjela je, otkako je registrirana “Moja obitelj”, tako dovesti 20-ero djece u Hrvatsku i troje u Sloveniju, no da bi to napravila, Sučić Roginić neke je hrvatske državljane, kako su tada tvrdili, dovela do “prosjačkog štapa”. Naime, sporni “detalj” u cijelom slučaju bio je taj što je Adriana potencijalnim posvajateljima za vrijeme postupka uzimala ogroman novac, a prema dostupnim međunarodnim procjenama, taj se iznos kreće između 20 i 40 tisuća dolara. Zbog svega je završila na sudu, s optužnicom za prijevaru potencijalnih posvojitelja, no u konačnici je oslobođena, uz zaključak da su troškovi koje je naplaćivala kao posrednica, od avionskih karata do putovnica i lijekova za djecu, bili realni.

Što se zapravo dogodilo?
A što se zapravo dogodilo? Posrednica Sučić Roginić odlučila je djecu dovoditi iz Konga, vjerujući da je tamo posvajanje relativno jednostavno i brzo, no situacija se ispostavila drugačijom. Naime, nakon što je Adriana sa strankama već sklopila ugovore o savjetovanju te su joj oni uplatili početnih 42 tisuće kuna, kako bi uopće ušli u “krug posvojitelja”, procedura se zakomplicirala i trajala je duže nego što se očekivalo, zbog čega su neki posvojitelji sami odlazili u Kongo po djecu.

Kako je vrijeme prolazilo, a troškovi su rasli, četiri para odlučila su tužiti posrednicu Sučić Roginić, iako su na kraju posvojili djecu, zbog čega je u konačnici protiv nje podignuta optužnica da je od siječnja 2011. do kraja 2012. prevarila parove uvjeravajući ih da će u njihovo ime provesti postupak posvojenja i pomoći im dijete dovesti u Hrvatsku. Ipak, “lažna humanitarka”, kako su je mediji u to vrijeme nazivali, 2019. je pravomoćno oslobođena krivnje, a za izricanje oslobađajuće presude presudan je bio iskaz diplomata iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji je sudjelovao u postupcima posvajanja 2012. godine, a koji je hrvatska ministarstva optužio za opstruiranje izdavanja dokumenata presudnih u postupku posvajanja, zbog čega je u konačnici cijela procedura potrajala.

Inače, Sučić Roginić je, prema pisanju hrvatskih medija, u vrijeme dok se bavila posredovanjem pri posvajanju djece kongoanskog podrijetla, bila čak i zadržana 40-ak dana u toj zemlji. Sumnjalo se, naime, da jedno dijete, čije je usvajanje organizirala, nije bilo “pravno čisto”, no kasnije se utvrdilo da su djeca doista bila siročad bez roditeljske skrbi, tako da je otpisano moguće trgovanje djecom. Danas se Adriana više ne bavi “savjetovanjem u posvajanju”, a hrvatski mediji čak navode da je odselila iz Hrvatske, zaključuje Direktno, a prenosi i Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/bivsa-zaposlenica-soa-e-dovela-u-hrvatsku-20-ero-djece-iz-konga-i-to-naplacivala-40-000-dolara-od-zatvora-je-spasio-zaposlenik-ministarstva-vanjskih-poslova/

Na slici: Adriana Sučić Roginić

Foto: Screenshot/RTL

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.