Krijumčari iz HR afere možda su "ukrali" djecu u Kongu, izjavio afrički dužnosnik francuskom AFP-u

Dužnosnik kongoanskog ministarstva za ravnopravnost spolova, obitelj i djecu rekao uglednoj francuskoj agenciji da su krijumčari ljudima možda “ukrali” djecu koja su potom odvedena hrvatskim posvojiteljima u Zambiju.

Gauthier Luyela, direktor za zaštitu djece pri ministarstvu za ravnopravnost spolova, obitelj i djecu DR Konga za AFP: - Od 2017. strancima zakonom nije dopušteno da posvajaju djecu! Točka!!!

Cijeli slučaj izazvao je zabrinutost hrvatskih vlasti i građana katoličke zemlje s manje od četiri milijuna stanovnika u kojoj se vode žučne rasprave o moralnosti posvajanja djece u siromašnim zemljama, donosi AFP.

Krijumčari iz HR afere možda su "ukrali" djecu u Kongu, izjavio afrički dužnosnik francuskom AFP-u Evica Elvedji / Pixell
18. 2. 2023

Sve više šokantnih tvrdnji o može bitnoj trgovini djecom u koju su upleteni u Hrvatskoj pristiže iz svijeta. Ovaj put senzacionalnu vijest donosi francuski AFP koji je prenio "nestvarnu" izjavu kongoanskog dužnosnika i koja je oprečna narativu koji vlada u Hrvatskoj i koji podržava posvojitelje za koje se vjeruje, pak, da imaju uredne kongoanske dokumente.

Gauthier Luyela, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu za obitelj i djecu kategorički je odbacio svaku pomisao da su hrvatskim parovima kongoanski sudovi, otkad je taj zakon usvojen 2017., mogli odobriti posebno izuzeće za posvojenje.

Cijeli slučaj izazvao zabrinutost hrvatskih vlasti i građana katoličke zemlje s manje od četiri milijuna stanovnika u kojoj se vode žučne rasprave o moralnosti posvajanja djece u siromašnim zemljama, piše AFP.

Skandal osobito šteti Hrvatima koji su već posvojili djecu iz DR Konga. Optužbe za „kupnju” maloljetnika i „pedofiliju” preplavile su medije i društvene mreže, javlja Tportal. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/zbog-raka-nisam-mogla-imati-biolosku-djecu-a-zeljela-sam-biti-majka-u-hrvatskoj-je-dug-birokratski-put-posvojila-sam-djecu-iz-dr-konga-foto-20230218

„Ako posvojenje plaćaš tisućama (dolara), samo je jedno ime za to: trgovina djecom!”, jedan je od naslova objavljenih u Večernjem listu, prenosi francuska agencija.

Posvojitelji se osjećaju izopćenima

„Pitala me što treba reći u školi ako je pitaju jesam li je kupila”, rekla je za RTL televiziju Đurđica Krmelić, koja živi u Bedekovčini, selu nedaleko od Zagreba, prepričavajući nedavni razgovor s kćeri koja je podrijetlom iz DR Konga. Ta je zemlja jedna od omiljenih destinacija za potencijalne posvojitelje iz Hrvatske.

U proteklom desetljeću, hrvatske obitelji posvojile su između 93 i 131 djeteta iz Konga, ovisno o različitim hrvatskim izvorima.

Strah i neizvjesnost


Posvojitelji su za AFP objasnili da su izgubili nadu da će uspjeti posvojiti dijete u Hrvatskoj pa su se odlučili za tu afričku zemlju u kojoj dvije trećine od 100 milijuna stanovnika živi ispod praga siromaštva.

U Hrvatskoj su naišli na dug birokratski put, a djece za posvajanje je malo.

No priznali su da je proces bio stresan, počevši od toga da su morali otputovati u treće zemlje poput Zambije i Kenije po djecu zbog, kako tvrde, nestabilnosti u DR Kongu.

„Neizvjesnost i strah bili su golemi, nismo znali hoće li sve dobro završiti”, rekla je jedna žena koja je posvojila nekoliko djece iz DR Konga, govoreći o mnogim besanim noćima.

Ta žena, koja je željela ostati neimenovana, rekla je da je radila s kongoanskim odvjetnikom kako bi prikupila čitav niz dokumenata da može finalizirati posvajanje.

„Željela sam biti majka”, naglasila je, objasnivši da zbog raka nije mogla imati biološku djecu.

„Postoji mnogo djece kojima treba obitelj.”

Ali od uhićenja četiri para u Zambiji, postavljaju se teška pitanja o regularnosti procesa posvajanja.

Nije moguće posvajati djecu iz DR Konga još od 2016.

Od 2017. strancima zakonom nije dopušteno da posvajaju djecu, rekao je za AFP u Kinšasi Gauthier Luyela, direktor za zaštitu djece pri ministarstvu za ravnopravnost spolova, obitelj i djecu.

Obiteljski zakon revidiran je i u očekivanju osnivanja agencije za međunarodna posvajanja ona su suspendirana.

„Nije moguće razmatrati nijedno međunarodno posvajanje”, kazao je.

Gauthier Luyela je također demantirao da posvojitelji mogu imati pravo na ikakvu iznimku.

„Vrijedi za sve jednako, ne odlučuje se od slučaja do slučaja. Ne znam kako su uspjeli dobiti odluke”, rekao je, misleći na uhićene Hrvate. 

Kazao je da je moguće da su krijumčari ljudima “ukrali” djecu roditeljima prije nego su ih doveli hrvatskim obiteljima.

DR Kongo je već dugo jako siromašna zemlja, zahvaćen oružanim sukobima na istoku zemlje i raširenom korupcijom. Zemlja je po Transparency Internationalu 166. od 180 zemalja svijeta kad je riječ o percepciji korupcije.

Nedopustiv lov na ljude
Hrvatski roditelji tvrde da su mislili da su dobili uredne kongoanske papire.

„Ako je to bilo ilegalno, zašto vlasti nisu postavljale pitanja ili nisu to spriječile?”, pita se jedna posvojiteljica.

Hrvatske vlasti obećale su pomoći uhićenima, kojima će suđenje u Zambiji početi početkom ožujka.

„Situacija je ozbiljna i zabrinut sam”, rekao je nedavno hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

„U kontaktu smo s ministrima u Zambiji i pokušavamo pomoći na sve moguće načine.”

Istodobno, hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je Hrvate da izbjegavaju „govor mržnje” usmjeren protiv transrodnog optuženika.

„Osuđujem takve napade, osobito kad je riječ o djeci”, rekao je.

U međuvremenu posvojitelji pate objašnjavajući da su uzalud čekali dugo godina da bi dobili hrvatsko dijete prije nego su se odlučili na inozemstvo.

„Događa se nedopustiv lov na ljude”, rekla je Ana, 44-godišnja pravnica iz Zagreba, koja se skriva iza pseudonima.

Ona i dalje pokušava posvojiti dijete i u Hrvatskoj, no pomaka nema već godinama.

„Moj telefon ne zvoni”, rekla je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.