Tesla blizu sjajne i revolucionarne inovacije?

Tesla navodno čini važan korak prema novom, jeftinijem modelu.

Tesla blizu sjajne i revolucionarne inovacije? Tesla
19. 9. 2023

Reuters izvještava, da su u Tesli nizom inovacija blizu značajnog pojeftinjenja proizvodnog procesa - po ionako konkurentnim cijenama koje u uvjetima sve jače kineske konkurencije zadaju glavobolje europskim proizvođačima.Na početku proizvodnje model 3 nije bio baš poznat po svojoj visokokvalitetnoj i učinkovito sastavljenoj šasiji (i karoseriji). S novim velikim Giga prešama i dolaskom modela Y, tada su počeli izrađivati ​​stražnji okvir od samo dva veća aluminijska odljevka, a 2020. od samo još jednog. Pa, u budućnosti bi Tesla trebala moći sastaviti gotovo cijelu šasiju iz jednog dijela, tvrde stručnjaci bliski tvrtki.

To je navodno ključni dio plana Elona Muska da u nadolazećim godinama prepolovi troškove proizvodnje i predstavi novi, znatno jeftiniji model. S šasijom iz jednog dijela, na koju se zatim pričvršćuju baterija, motori, šasija i struktura karoserije. Tako Musk zamišlja proizvodnju automobila kao sastavljanje velikih pojedinačnih dijelova automobila. To bi ujedno uvelike ubrzalo proces razvoja novih modela, koji bi mogli nastati i brže nego u dvije godine. Jedna od prvih briga kod ove vrste pristupa su inače ograničene mogućnosti popravaka u slučaju nezgoda.

Stručnjaci kažu da će akvizicija uzdrmati automobilsku industriju te da bi prije ili kasnije i drugi mogli slijediti taj primjer. Preše Giga Press dugačke su 20 metara i teške čak 400 tona, a razvijene su s talijanskom tvrtkom IDRA. Dnevno se napravi i 1000 odljeva.

Preberite 

Tagovi: Tesla

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.