Turbulentno razdoblje za Teslu i Elona Muska

Sumirali smo stanje u kojemu se američka kompanija u vlasništvu Elona Muska nalazi nakon prvih devet mjeseci 2017. godine

Turbulentno razdoblje za Teslu i Elona Muska Tesla
2. 11. 2017

Čini se da Tesla, američka kompanija specijalizirana za proizvodnju potpuno električnih luksuznih automobila, prolazi kroz puno teža vremena nego što je Elon Musk mogao zamisliti.  Prije godinu dana pripremali su se u Tesli za lansiranje svoga novog sedana, najmanjeg u seriji, nazvana Model 3. Bio je to njihov cjenovno najpristupačniji auto, s cijenom 36 tisuća dolara. Relativno su brzo dobili nekoliko stotina tisuća narudžbi koje su bile popraćene početnim depozitom 1000 dolara, koje je svaki kupac morao platiti prilikom narudžbe.

Sada, skoro tri mjeseca nakon što je proizvodnja počela, tvrtka se suočava s blokadom u proizvodnji. Na početku je Musk rekao da je krivica u njihovoj proizvodnji, ali sada je navodno ipak problem u jednoj od produkcijskih zona, posebice onoj koja pripada jednom od kooperanata. No, Musk preuzima krivnju na sebe, s obzirom na to da ga je on unajmio.

Nije sve tako crno u Silicijskoj dolini

Drugi problem s kojim se Tesla suočava je više financijske prirode. Uz dug 600 milijuna dolara, koji Tesla već ima u njemačkoj banci, također su pozajmili dodatnih 500 milijuna dolara za skladište, što bi značilo da trenutno duguju 1,1 miliojardu dolara u najvećoj njemačkoj banci. Tim novcem već neko vrijeme planiraju kupiti nove i brže robote za proizvodnju.

No, nije sve tako loše za Teslu. Tvrtka planira ostvariti profit u iznosu milijardu dolara i to do kraja ove godine, zahvaljujući prodaji ostalih modela i bržoj proizvodnji Modela 3. Također u Tesli8 očekuju da će produkcijski brojevi dosegnuti 5000 automobila po mjesecu, do ožujka 2018. godine. Ti brojevi bi naročito trebali rasti nakon 2020. godine, kada će tvornica u Kini biti kompletna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.