Mercedes Gullwing dobiva nasljednika! Voljeli bismo takvog sportaša i na običnoj cesti, ali zvijezde mu još nisu sklone i govore drugačije

Prošlo je gotovo 55 godina otkako se Mercedes-Benz okušao sa  superautomobilom, legendarnim 300 SL, a sada ponovno proživljavaju futurističku tehnološku prošlost s modelom Vision One-Eleven.

17. 6. 2023

Vision One-Eleven izravno se odnosi na povijesni C 111, koji je raspalio maštu programera, dizajnera i kupaca u to vrijeme. Bio je inspiriran legendarnim 300 SL, koji je debitirao kao Gullwing manje od 15 godina ranije i povučen je iz proizvodnje tek 1964. Dok se Mercedes-Benz u to vrijeme suzdržavao od masovne proizvodnje, na veliku žalost kupaca koji plaćaju, C 111 ima još dug put. godine služile su za izlaganje tehnologije.

Prvi modeli bili su opremljeni Wankelovim motorom, no kasnije su prevladali snažni dizelaši, a jedan od 20-ak ukupno proizvedenih modela imao je V8 benzinski motor.
 

Upravo ovaj model sada stoji uz novi Vision One-Eleven u Mercedesovom dizajnerskom studiju u Carlsbadu u Kaliforniji, gdje su i skicirali oblik zvjezdanog pridošlice.

Dizajn je radikalan, bezvremenski i provokativan te uključuje neke važne elemente modela C 111, uključujući prednju rešetku i stražnji dio sa svjetlosnim trakama dizajniranim u pikseliziranom izgledu.Crni usisnici zraka za hlađenje u prednjem dijelu automobila temelje se na povijesni model, također obojio shemu u karakterističnu narančastu boju, koja je ovdje nešto tamnija i dublja te ima prizvuk bakra.

Ulaz je preko pravih vrata u obliku galebovih krila, koja stvarno izgledaju autentično samo na Mercedes-Benzu, a prednji kraj je izuzetno kratak.

Vision One-Eleven ima 22-inčne kotače s dizajnom nadahnutim električnim motorom i gumama na bočnoj strani. Bočne lajsne naglašene su okomitim prorezima koji emitiraju plavo svjetlo, što također upućuje na električni pogon. Interijer također posuđuje estetiku sportskih automobila iz 1970-ih, a uz narančastu, karakterističnu boju tog vremena, dominiraju sjajna bijela i sjajna srebrna. Dok Vision One-Eleven daje vozaču potpunu kontrolu nad onim što se događa, također je dizajniran za iskustvo autonomne vožnje. Tada se nasloni sjedala pomiču unatrag i svjetlom preplavljena unutrašnjost postaje područje potpunog opuštanja.
 

Uz aluminij i reciklirane materijale, u unutrašnjosti se također koristi pažljivo štavljena prava koža. futuristički i vrlo neobičan izgled upotpunjuju papučice i upravljač u stilu Formule 1 te slikovito korisničko sučelje. Razvijen od strane britanske podružnice Mercedes-Benza Yasa, elektromotor je znatno snažniji te puno manji i lakši od konvencionalnih elektromotora. Očekuje se da će koncept motora ići u serijsku proizvodnju u AMG sportskim modelima.

Preberite še

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.