Švedski Malmö uoči Eurovizije: dobili smo zahtjeve za organiziranje demonstracija za i protiv Izraela

Velik dio švedske palestinske zajednice živi u Malmöu pa sukob između Izraela i Hamasa utječe i na pripreme za Euroviziju. Baby Lasagna i dalje u samom vrhu favorita za pobjedu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Švedski Malmö uoči Eurovizije: dobili smo zahtjeve za organiziranje demonstracija za i protiv Izraela Eurovision EBU / Instagram
29. 3. 2024

Švedski grad Malmö bit će domaćin Eurosonga početkom svibnja. Pripreme u svjetlu rata na Bliskom istoku i u Ukrajini te muslimanskih prosvjeda zbog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj odvijaju se u znaku velikog sigurnosnog rizika.

Zbog Eurovizije u gradu se očekuje oko 100.000 posjetitelja iz 80 zemalja. Pripreme organizatora u punom su jeku kako bi najveći glazbeni događaj na svijetu, koji će se održati od 5. do 11. svibnja, protekao bez problema. "Imamo sukob između Izraela i Hamasa, rat u Ukrajini, koji utječe i na Švedsku, postoji veći rizik od hibridnog ratovanja, postoje cyber napadi. ​​Živimo u teškim vremenima", rekao je Francuzima šef sigurnosti Malmöa Ulf Nilsson novinska agencija AFP.

U multikulturalnom Malmöu s 360.000 stanovnika, čiji građani dolaze iz čak 186 zemalja, policija jamči da će biti na visini zadatka. "Nije neobično da sukobi diljem svijeta utječu na naš rad i svakodnevni život stanovnika Malmöa", rekao je glasnogovornik policije Niels Norling.


Velik dio švedske palestinske zajednice živi u Malmöu pa sukob između Izraela i Hamasa utječe i na pripreme za Euroviziju. “Nekoliko mjeseci prije samog događaja već smo dobili zahtjeve za organiziranje demonstracija kako u znak podrške sudjelovanju Izraela na Euroviziji tako i protiv njega”, objasnio je Norling. U policiji nisu htjeli reći hoće li zbog Eurovizije zvati dodatne policajce.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.