Hoće li uspjeti? Mnogi glazbenici pozivaju na zabranu sudjelovanja Izraela na Euroviziji

Sudjelovanje Izraela u glazbenom natjecanju mnogima se čini neprihvatljivim. Finci najžeći u optužbi napadača na Gazu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL
12. 1. 2024

Više od 1400 predstavnika finske glazbene industrije potpisalo je peticiju kojom traže da se Izraelu zabrani sudjelovanje na Eurosongu zbog navodnih "ratnih zločina" u Gazi. Ako Izrael ne bude isključen iz natjecanja, žele da finska javna televizija Yle povuče finsku prijavu iz natjecanja.

Nezadovoljnia je i islandska ekipica

Yle tvrdi da slijedi stav Europske radiodifuzne unije (EBU), koja je organizator natječaja. Prošlog su mjeseca islandski glazbenici uputili slične zahtjeve islandskoj javnoj televiziji Ruv. Lukas Korpelainen, jedan od autora peticije, rekao je da je neprihvatljivo da Izrael "sudjeluje na Eurosongu kako bi poboljšao svoj imidž".

Među potpisnicima peticije su i finski umjetnici Olavi Uusivirta, Paleface i Axel Ehnström, koji su predstavljali zemlju na Eurosongu 2011. Optužuju Yle TV za dvostruka mjerila i ističu da je među prvima tražila zabranu Sudjelovanje Rusije u natjecanju 2022. te da se "ista aktivna obrana vrijednosti od Yla-e očekuje i sada". Dan nakon što je Rusija pokrenula invaziju velikih razmjera na Ukrajinu 2022., predstavnik Yla-e Ville Vilen rekao je da je napad Moskve " protivi se svim vrijednostima koje zastupaju Yle i druge europske televizijske postaje". Ubrzo nakon toga, EBU je Rusiji zabranio sudjelovanje.

"Situacija nije posve jednaka"

 
Međutim, prema Vilenovim riječima, situacija u Izraelu i Gazi "nije baš ista". "Iako je užasno, to nije rat između dviju zemalja kao u slučaju Rusije i Ukrajine", rekao je prošlog mjeseca za finski tabloid Ilta-Sanomat.

Voditeljica odnosa s javnošću Yle Jere Nurminen rekla je da prate situaciju i da su u pregovorima s EBU-om i drugim javnim emiterima. Yle također planira sastanak s autorima peticije.U prosincu je EBU objavio izjavu da je Eurovizija "za emitere, a ne za vlade" i da Izrael sudjeluje već 50 godina. Također se navodi da su se organizacije članice složile da izraelski javni servis Kan "postupa u skladu s pravilima natjecanja" i da je natjecanje "nepolitički događaj".Ovogodišnje 68. natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se u Švedskoj grad Malmö između 7. i 11. svibnja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.