Izrael treba isključi s ovogodišnje Eurovizije (između ostalog, organizatori se optužuju za dvostruke standarde)

Ne smije se dogoditi da Izraelci pjevaju uŠvedskoji dok Palestinci plaću i skapavaju u Gazi!

Više od tisuću švedskih umjetnika pozvalo je Europsku radiodifuznu uniju (EBU) da isključi Izrael s ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije koje će se u svibnju održati u Malmöu u Švedskoj.

Novine Aftonbladet objavile su danas otvoreno pismo koje su između ostalih potpisali glazbenici Robyn i Fever Ray te indie folk duo First Aid Kit.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL
30. 1. 2024

Umjetnici iz zemlje domaćina ovogodišnjeg natjecanja kritizirali su odluku EBU-a da dopusti Izraelu sudjelovanje u natjecanju unatoč njegovom "brutalnom ratovanju u Gazi", navodi njemačka novinska agencija dpa, u otvorenom pismu. Organizatori EBU-a nedavno su se usprotivili pozivima da isključiti Izrael, navodeći da se radi o glazbenom događaju koji nije političke prirode. Međutim, švedski umjetnici sada su optužili EBU za dvostruka mjerila. U pismu su istaknuli da nakon ruskog napada na Ukrajinu 2022. nijedan ruski glazbenik nije smio sudjelovati na natjecanju, a da je Bjelorusiji godinu prije uskraćeno sudjelovanje zbog kršenja slobode tiska.

Pozivi na izbacivanje Izraela s ovogodišnjeg Eurosonga već su se pojavili u drugim zemljama. Državu su kritizirali uglavnom zbog civilnih žrtava u Gazi.

Ovogodišnje natjecanje za pjesmu Eurovizije, 68. po redu, održat će se u Švedskoj nakon što je prošle godine Loreen za tu skandinavsku zemlju pobijedila na natjecanju u Liverpoolu s pjesmom Tattoo. Početkom prosinca EBU je objavio popis od 37 emitera koji sudjeluju, među kojima je i KAN TV iz Izraela.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.