Svaku sekundu kroz Temzu prostruji do 94.000 plastičnih mikro-čestica

Tisuće mikroplastičnih čestica svake sekunde prođe kroz Temzu i pronađeno je u želucima 95 posto rakova, otkrili su istraživači.

Svaku sekundu kroz Temzu prostruji do 94.000 plastičnih mikro-čestica Pixabay
24. 7. 2020

Stručnjaci sa Sveučilišta Royal Holloway proučavali su kako visoka razina mikroplastike utječe na rijeku Temzu, uključujući njezin vodeni stup i obalu.

Tri odvojene studije na sveučilištu istraživale su različite aspekte mikroplastike, uključujući koliko ih je bilo i njihov utjecaj na divlje životinje. Istraživači su otkrili da 94.000 mikroplastičnih čestica - mnogo od većih komada plastike - svake sekunde prolazi kroz dijelove Temze.

Oni su također uključivali vlakna iz odljeva perilice rublja i otpadnih voda - velik dio gutale su divlje životinje, uključujući razne rakove. Gustoća mikroplastike u Temzi bila je veća od nekih drugih glavnih rijeka, uključujući Rajnu u Njemačkoj, Dunav u Rumunjskoj i Chicago u SAD-u.

Istraživači kažu da, iako ova studija naglašava problem mikroplastike na lokalnoj razini i kako ona utječe na London, zagađenje plastikom je "globalni problem".

Fragmenti od loma većih plastičnih predmeta, kao što je ambalaža, najzastupljeniji su u vodi, zajedno s „nezapaljivim“ vlažnim maramicama koje se stežu uz obalu. Anna Cucknell, voditeljica projekta Temze u ZSL-u, rekla je da je plastično zagađenje razoran problem za vodene ekosustave i da se Temza po tome bitno ne razlikuje.

"Naše istraživanje pokazalo je da se većina mikroplastike u Temzi stvara većim plastičnim predmetima", objasnila je.

Rekla je da bi cilj trebao biti smanjiti upotrebu plastičnih boca za vodu za jednokratnu upotrebu u Londonu kako bi se izbjeglo da se one raspadnu i uđu u vodni sustav.

Vodeći autor na jednom od radova, Alex McGoran, ispitao je 135 rakova i pronašao 874 komada i slojeva plastike - posebno vlakana - u njihovim tijelima. Dvije najčešće vrste koje su pronađene s plastikom bile su rezidencijalna vrsta rakova, naime izvorna rakova obala i invazivna kineska rukavica.

Ta vlakna često stvaraju preplete koji sadrže do 100 komada plastike i ispunjavaju želudac mnogih rakova što bi moglo smanjiti potrebu za hranjenjem i napuštanjem životinja, uz manje energije za rast i razmnožavanje.

Otkriveno je da je oko 95 posto rukavica s zamršenom plastikom u želucu, uključujući mikroplastiku od sanitarnih jastučića, balona, ​​elastičnih traka i torbi za nošenje.

Pronašli su tankokutne plastike u invazivnoj kineskoj rukavici i još uvijek ne razumiju potpuno razlog za to, ali sumnjaju da se to događa kad bace svoj egzoskelet - plastika je zarobljena u odbačenim crijevima.

Odgovarajući na studiju Royal Holloway, Paula Chin, stručnjak za održive materijale na WWF-u, rekao je da je plastika uvijek prisutno obilježje suvremenog života koji 'guši prirodni svijet'.

Zagađenje plastikom je najvidljiviji primjer krize okoliša s kojim se suočavamo, iako je ono što vidimo samo dio problema, jer mikroplastika i dalje zaražava naše plovne putove. Vlade moraju voditi računa o smanjenju upotrebe plastike i podupiranju prijelaza na sustave za višekratnu upotrebu, ako želimo istinski preokrenuti ovaj problem."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.