SUTRA SASTANAK EUROPSKOG VIJEĆA Raspravljaju o mjerama teškim 540 milijardi eura

SUTRA SASTANAK EUROPSKOG VIJEĆA Raspravljaju o mjerama teškim 540 milijardi eura © Europska unija 2019
22. 4. 2020

Predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel za sutra u 15 sati sazvao je online konferenciju europskih čelnika kako bi raspravili i usvojili mjere za oporavak Europske unije uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Michel je u pozivu čelnicima europskih vlada naglasio da zdravlje građana ostaje najveći prioritet: “Tugujemo za mnogim izgubljenim životima i izražavamo sućut svim obiteljima koje su izgubile voljenu osobu. Ova pandemija dotiče sve nas u svakoj državi članici i u svakom domu. Ne poznaje granice i traži još veću koordinaciju i jedinstvo. Moje je uvjerenje da moramo pokazati još veću odlučnost u prevladavanju naših razlika”, napisao je Michel u pozivu.

Michel je pohvalio rad zdravstvenih radnika istaknuvši da oni predstavljaju ono najbolje u Europi. Najavio je nastavak borbe protiv koronavirusa, napomenuvši da se moramo pripremiti za postupan prestanak uvedenih ograničenja.

Michel je podsjetio europske čelnike na mandat koji su dali Euroskupini da predstavi prijedloge za rješavanje društveno-ekonomskih posljedica krize. 9. travnja Euroskupina je dogovorila paket vrijedan 540 milijardi eura, s tri važne sigurnosne mreže za državne vlasti, privatne tvrtke i zaštitu zaposlenosti: “Trebali bismo dati zeleno svjetlo tim važnim inicijativama i inzistirati na tome da one postanu dostupne što je prije moguće. Cilj bi trebao biti da te tri sigurnosne mreže budu u funkciji od 1. lipnja.” istaknuo je Michel.

“Sveobuhvatni ekonomski odgovor na krizu uključuje i četvrti element o kojem je raspravljala Euroskupina, ali još nije dogovoren, a to je ideja o Europskom fondu za oporavak. Moj je prijedlog da se složimo da radimo na uspostavljanju takvog fonda što je prije moguće. Trebao bi biti dovoljnog opsega i usmjeren prema sektorima i geografskim dijelovima Europe koji su najviše pogođeni i biti posvećen rješavanju ove neviđene krize. U tu svrhu, predlažem da zadužimo Komisiju da analizira točne potrebe i da izradi prijedlog koji je proporcionalan izazovu s kojim smo suočeni. Prijedlog Komisije trebao bi razjasniti vezu s VFO-om, koji će u svakom slučaju biti u središtu doprinosa EU-a oporavku i treba ga prilagoditi trenutnoj krizi i njenim posljedicama”, zaključio je predsjednik Europskog vijeća prije današnje online konferencije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.