I Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe

Nakon što je švedski premijer Stefan Löfven prošle srijede odbio ideju Europske komisije da se pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima isplaćuje u obliku bespovratnih sredstava, njegov su stav podržali i Austrijanci. "Austrija je uvijek spremna pregovarati, ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo", izjavio je austrijski ministar financija Gernot Blümel.

I Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe Pixabay
1. 6. 2020

Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije o fondu za oporavak europskog gospodarstva od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Blümel.

Komisija je u srijedu predložila instrument za oporavak od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

“Austrija je uvijek spremna pregovarati, ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo”, izjavio je Blümel dodavši da bi po tom prijedlogu Austrija u europski proračun uplaćivala dvostruko više nego sada.

“Austrijski doprinosi bi se popeli na dva posto BND-a, a to je neprihvatljivo”, istaknuo je austrijski ministar.

Kancelar Sebastian Kurz je u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt sredinom tjedna izrazio nadu da će Europska komisija izaći u susret tzv. “štedljivoj četvorki”, odnosno Austriji, Nizozemskoj, Danskoj i Švedskoj.

“Mi, “štedljiva četvorka”, se nadamo da će naši interesi biti uzeti u obzir. Mi želimo biti solidarni, ali smo zbog naših građana koji rade naporno i koji plaćaju porez isto tako dužni pobrinuti se za rješenje koje bi bilo pravedno”, rekao je Kurz.

Njegov koalicijski partner stranka Zelenih protivi se stavu narodnjaka. “Mislim da je velika greška što se Sebastian Kurz profilira kao predvodnik grupe zemalja koje odbijaju prijedlog Europske komisije”, rekla je predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer za televizijsku postaju ATV.

Osim instrumenta za oporavak, Europska komisija je u srijedu predložila i revidirani višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1.100 milijardi eura.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će se 19. lipnja održati fizički sastanak na vrhu država članica EU-a na kojem će se pokušati dogovoriti novi višegodišnji proračun i plan za oporavak.

Da bi prijedlozi Komisije prošli moraju dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Europskog parlamenta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.