Nove mjere za ulazak u Hrvatsku iz država s novim sojem virusa

Nacionalni stožer Civilne zaštite u srijedu je donio novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike.

Nove mjere za ulazak u Hrvatsku iz država s novim sojem virusa Twitter
14. 1. 2021

Popis tih država donijet će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema putnicima iz tih zemalja primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, istaknuo je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Davor Božinović te pojasnio da se odluka ne vezuje uz državljanstvo, već uz područje iz kojega se dolazi.

Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika”, rekao je Božinović

Nadodao je i da im se karantena može skratiti na sedam dana ako sami obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan.

Osobama iz trećih zemalja koje dolaze zbog neodgodivih osobnih razloga, poput pogreba, liječenja i sl., ograničit će se vrijeme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati.

Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa”, istaknuo je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako danas po prvi puta nakon 22. studenoga prošle godine imamo manje od 2000 hospitaliziranih (1993) te da je broj preminulih ispod 30.

Moramo i dalje biti oprezni. Međutim, možemo zaključiti da naše balansirane mjere daju rezultate i da je to optimalna pobjednička formula u Hrvatskoj kada je riječ o borbi protiv epidemije”, rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak također je poručio da imamo silazni trend novooboljelih.

Pad u ovom tjednu i prva tri dana ovog tjedna u odnosu na tri dana prošloga tjedan je 30,6 posto manje. 
14-dnevna incidencija nam je 334,4 oboljela na 100.000 stanovnika, najbolja je Dubrovačko-neretvanska županija sa 165,8 a najgore je u Međimurskoj županiji sa 536,7.

Hrvatska je po 14-dnevnoj incidenciji na 11 mjestu, odnosno u donjoj polovici ljestvice, a po smrtnosti na 20 mjestu sa 1076,4 na milijun stanovnika.
Dosad su cijepljene 34.553 osobe i to 16.425 iz zdravstva, a 15.848 iz domova za starije, a tu su i žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje su do sinoć cijepljene ukupno 3.373 osobe. Capak je rekao kako je dosad zabilježeno 86 prijava na nuspojave cjepiva, a svaku vrednuje posebno povjerenstvo. 

Neke od tih prijava će se odbaciti kao da ne mogu biti posljedica cjepiva, a neke će se zabilježiti kao posljedica. Većina nuspojava su blage temperature, bol na mjestu cijepljenja, glavobolja. Imali smo i ozbiljnih nuspojava”, rekao je.

Rekao je i kako je manji broj testiranja posljedica smanjenih zahtjeva za testiranjem.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.