Razbijač s dalmatinskog kamena i američkog asfalta ili bombarder koji je odrastao u afričkom blatu

Stipe Miočić u subotu treći put brani titulu i to protiv Francisa Ngannoua kojeg, iako dolazi iz sela Batié, s jednom jedinom asfaltiranom cestom, pretežira UFC. Nijedan ni drugi već četiri godine nisu dočekali kraj borbe. Jedan od njih sigurno će pasti

Razbijač s dalmatinskog kamena i američkog asfalta ili bombarder koji je odrastao u afričkom blatu Luka Stanzl/Pixell
19. 1. 2018

Napisao: Lukas Miošić

Stipe Miočić u noći s 20. na 21. sječnja brani titulu protiv Francisa Ngannoua, kamerunskog iznenađenja, kojemu na opće iznenađenje čak i Miočićevi Amerikanci ne samo što "drže štangu", već čine sve da ga psihološki destabiliziraju.
- On udara k'o buzdovan, dobar je i ruši sve odreda, ali i ja sam takav, a uza sve to sam i svjetski prvak, bez imalo dlaka na jeziku progovara američki Hrvat.
U toj borbi Miočić ima priliku postati UFC-ov rekorder po broju uzastopnih obrana titula. Zasada dijeli prvo mjesto na ljestvici s još četiri borca. Ispred njega je samo legendarni Fedor Emelianenko, ali je on tri puta dosada obranio Prideovu, a ne UFC-ovu titulu.
Oba borca su poznata po teškim udarcima i preferiraju borbu u stojećemu položaju, no dođe li do partera, Miočić bi trebao imati prednost. Obojica su visoki 193 cm, ali prema dosadašnjim mjerenjima Ngannou je pet kilograma teži, što mu uz mladost (mlađi je od Miočića pet godina) ide u prilog. Ljubitelje slobodne borbe u svakome slučaju čeka prava poslastica od meča, s puno atraktivnih udaraca i napadanja a manje branjenja, a gotovo je sigurno kako će borba završiti nokautom, s obzirom na to da Miočić nije dočekao nijedan kraj meča od prosinca 2014., a Ngannou još od prosinca 2013.
Rođen u Euclidu, predgrađu Clevelanda u Ohiu, od malih nogu se počeo baviti sportom. U srednjoj školi je igrao baseball, američki nogomet i nastupao je za školu u hrvanju. Za njega su se zanimale i profesionalne MLB ekipe dok je igrao na fakultetu. No nakon osvajanja "Golden glovesa" (amaterskoga boksačkog prvenstva) u Clevelandu i završetka fakulteta, a time i NCAA karijere u hrvanju, odlučio se za prelazak na slobodnu borbu. Danas je na glasu kao jedan od najkompletnijih boraca s nevjerovatno teškim udarcem i ogromnom snagom, u čijim borbama uživaju čak i oni koji ne prate slobodnu borbu.
U svibnju 2016. osvojio je UFC-ovu titulu protiv Fabricia Werduma i sutra ima šansu postati prvi borac koji će ju i treći put obraniti. No protivnik mu je Francis Ngannou, 193 centimetra visoki i 119 kilograma težški Kamerunac, koji nastupa pod francuskom zastavom. Ngannou ima i službano najjači izmjereni udarac na svijetu. Odrastao je u siromašnom afričkom selu Batié, s jednom jedinom asfaltiranom cestom koja prolazi kroz mjesto, a i ta je državnoga karaktera. Bavio se boksom kako ne bi upao u jednu od brojini uličnih bandi koje vladaju tim krajevima. On 2013., u dobi od 26 godina, dolazi u Pariz sa željom da ostvari boksačku karijeru, no ubrzo ga nagovaraju da pređe u MMA. Godine 2015. potpisuje za UFC i u 2017. godini pobjedama protiv Andreja Arlovskog i Alistera Overeema dolazi u priliku boriti se s Miočićem za titulu. Nijedan u zadnjih četiri-pet godina nije pao, u subotu navečer želimo svim srcem da se to dogodi brbljavom i bahatom Afrorancuzu, koji je jednako jak na jeziku kao i sa šakama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.