Stavovi europljana nakon Bidenove inaguracije - i dalje vlada nepovjerenje prema SAD-u

Joseph Biden položio je prisegu i službeno je stupio na dužnost predsjednika Sjedinjenih Država. Postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, naslijedivši Donalda Trumpa.

Stavovi europljana nakon Bidenove inaguracije - i dalje vlada nepovjerenje prema SAD-u Twitter
21. 1. 2021

"Ja, Joseph Robinette Biden, mlađi, svečano se zaklinjem da ću vjerno služiti kao predsjednik Sjedinjenih Država i svom snagom štititi, braniti i podržavati Ustav Sjedinjenih Država, tako mi Bog pomogao”, rekao je Biden, stavljajući lijevu ruku na Bibliju.

Nakon toga, Biden se kao predsjednik obratio narodu Sjedinjenih Država. Pozvao je naciju da se ujedini, rekavši da je to jedini način da se prevladaju svi izazovi zemlje. Šef države zamolio je Amerikance koji nisu glasali za njega da mu daju priliku i objašnjavajući kako će raditi u korist svih.

Na kraju govora, Biden je najavio minutu šutnje u znak sjećanja na 400 tisuća žrtava koronavirusa u Americi.

Prije Bidena, potpredsjednica Kamala Harris položila je zakletvu na vjernost Ustavu i zemlji. Postala je prva žena na ovom položaju.

Ceremonija inauguracije održana je pod pojačanim sigurnosnim mjerama. Razlog tomu su događaji 6. siječnja kada su prosvjednici upali u zgradu Kapitola ali i zbog i pandemije koronavirusa. Donald i Melania Trump ignorirali su događaj i napustili Bijelu kuću nekoliko sati prije nego što je započeo, kršeći 150 godina staru tradiciju.

Inače, inauguraciji su od bivših predsjednika prisustvovali Barack Obama, George Bush i Bill Clinton.

"Nema vremena za gubljenje kad se trebamo nositi s krizom koja je pred nama. Zbog toga se danas upućujem u Ovalni ured kako bih stekao pravo na posao, poduzeo ozbiljne mjere i donio olakšanje američkim obiteljima", napisao je Joe Biden u svom prvom tweetu na službenom računu nakon inauguracije.

Unatoč tome što Europljani većinom podržavaju izbor Joea Bidena koji je preuzeo dužnost američkog predsjednika, većina anketiranih (51 posto) ne smatra da će SAD pod Bidenom uspjeti prevladati svoje unutarnje podjele i ulagati u rješavanje međunarodnih pitanja poput klimatskih promjena, mira na Bliskom istoku, odnosima s Kinom i europske sigurnosti.

Velika većina Europljana smatra da će Kina preuzeti od SAD-a ulogu vodeće supersile u sljedećem desetljeću. To mišljenje dijeli čak 79 posto Španjolaca, 72 posto Talijana i Portugalaca, 62 posto Francuza.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.