Ne preporuča se 4. doza covid-19 cjepiva, poručuju iz WHO, iako kažu da cjepljenje nije štetno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) promijenila mišljenje!!! Sad savjetuju da se više ne cijepi i 4. dozom protiv Covid-19. 

Je li cijepljenje još aktualno? 

Stručnjaci i dalje preporučuju cijepljenje s dvije osnovne doze i dodatnom dozom za sve.

Ne preporuča se 4. doza covid-19 cjepiva, poručuju iz WHO, iako kažu da cjepljenje nije štetno Tumisu / Pixabay
30. 3. 2023

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) napisali su u utorak u svojim revidiranim preporukama da zdrave odrasle osobe ne bi trebale primiti više od tri doze cjepiva, budući da dodatne doze pružaju samo malo veću zaštitu. Ipak, ističu da cijepljenje dodatnim dozama ne predstavlja dodatne rizike. Voditeljica stručne strateške skupine za cijepljenje (SAGE) Hanna Nohynek uvjerava da su cjepiva sigurna i učinkovita protiv razvoja teških bolesti i smrti. 

U Hrvatskoj, kako ostalim članicama Europske unije isporučuju se cjepiva na temelju ugovora Europske komisije s proizvođačima cjepiva protiv covida-19. S njima je sklopila ugovore vrijedne više od milijardi eura, a opskrbljuju se prema broju stanovnika svake zemlje, izvještavali smo. 

Je li cijepljenje još aktualno? 

Stručnjaci i dalje preporučuju cijepljenje s dvije osnovne doze i dodatnom dozom za sve, dok se najrizičnijoj populaciji preporuča cijepiti dodatnim dozama šest do 12 mjeseci nakon primanja zadnje doze cjepiva, piše WHO u javnosti izjavu objavljenu na svojim web stranicama organizacije.

Preporuke dijele stanovništvo u tri prioritetne skupine za cijepljenje prema riziku od razvoja teške bolesti i smrti od infekcije novim koronavirusom. Najmanji prioritet su djeca i zdravi adolescenti, srednji prioritet zdrave odrasle osobe, a najviši prioritet skupina su starije osobe, osobe s pridruženim zdravstvenim stanjima, trudnice i zdravstveni radnici.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.