Kako je i Alemka izvukla pištolj i postala COVID-19 revolverašica, a mi smo joj slijepo vjerovali

Jedna od dujučerašnjih heroina hrvatske borbe protiv COVID-19 prometnula se u osobu upitnih moralnih vrijednosti i k tome grubo krši zakone i propise Vlade koja ju je postavila da i svojim primjerom "osigura da se provode načela jednakosti i pravičnosti, da se poštuju 7 prioritetnih razreda cijepljenja. Kao i u većini drugih slučajeva naši su zakoni gotovo pa savršeni, no oni koji ih provode su licemjeri. Sve piše kako postupati i kojim redom cijepiti u odluci Vlade. Zašto to ne rade, valja ih pitati i ovako svakodnevno bombardirati. Nema iznimaka i određeno je 7 prioritetnih razreda, nema tu ni rukomentih moćnika, a ni političkih, ni saborskih djelatnika, ni glumaca... Ima jedino branitelja. Oni se jedini izrijekom navode kao mogućnost iznimke i to uz orgomnu pažnju. Pogledajte, bit će Vam jasnije. Postoje i reprekusije, pa ako su zaduženi za provođenje zakona eto im prilike. Navaliti sve na novinare, kazati kako se jedan od nas cijepio prije Alemkine mame ravno je vrtičkim tužakanjima. Zlo i naopako. https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2020/Prosinac/32%20sjednica%20VRH/Prijedlog%20plana%20uvo%C4%91enja,%20provo%C4%91enja%20i%20pra%C4%87enja%20cijepljenja%20protiv%20bolesti%20COVID-19%20u%20Republici%20Hrvatskoj.pdf

Kako je i Alemka izvukla pištolj i postala COVID-19 revolverašica, a mi smo joj slijepo vjerovali Sandra Simunovic/PIXSELL
12. 2. 2021

Pripremio: Borut Černelić

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Eto što je napisala Vlada i što možete pročitati i na linku:

U nabavi cjepiva Vlada se vodi načelima jednakosti i pravičnosti, kako bi osigurana količina cjepiva bila dovoljna za besplatno cijepljenje svih građana. Prioritizacija obuhvata pojedinih skupina stanovništva i etički aspekti prioritizacije Kod cijepljenja protiv bolesti COVID-19 etički su aspekti od posebne važnosti jer pandemija ima drastičan učinak u mnogim područjima životaljudi. Stoga postoji posebna potreba za pravednom raspodjelom cjepiva u okolnostimana početku cijepljenjakada ćekoličinecjepivabiti ograničeneuzimajući u obzir dinamiku pristizanja cjepiva. Cilj određivanja prioriteta prvenstveno je doprinijeti najvećemmogućem izbjegavanju ozbiljnih bolesti i smrti ciljanom uporabom u uvjetima kada je količinacjepivaograničena. U tu svrhu, Hrvatska je rezervirala 1.000.000 doza cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, 2.705.000 doza cjepiva proizvođača Astra Zeneca te 900.000 doza cjepiva proizvođača Johnson&Johnson, kao i 1.000.000 doza proizvođača Moderna/Lonza te 300.000 doza cjepiva CureVac. Ukupno je riječ o 5.905.000 doza što, uz pretežito cijepljenje u dvije doze, pokriva potrebe stanovništva Hrvatske. U raspodjeli cjepiva Vlada će se također voditi načelom solidarnosti i nužne skrbi za najpotrebitije. Zbog toga će se na početku cijepljenja, kad budu dostupne tek prve količine cjepiva, cijepljenje ponajprije usmjeravati prema osobama najkrhkijeg zdravlja u domovima za starije i nemoćne osobe. Naime, uznapredovala životna dob praćena kroničnim bolestima uvećava rizik za razvoj težih pa i smrtonosnih oblika bolesti COVID-19. Usto značajke organiziranog kolektivnog smještaja dodatno pogoduju širenju ove bolest. Stoga cijepljenje zdravstvenih radnika i radnika u sustavu socijalne skrbi nije prioritet samo radi zaštite njih osobno, već na prvom mjestu radi zaštite osjetljive populacije o kojoj seskrbe. Cijepljenje će se odvijati u tri faze: nakon prve faze u kojoj će se cijepiti navedene rizične skupine, cijepljenje će biti usmjereno prema ostalim osobama s uvećanim rizikom, ponajprije osobe starije životne dobi i kronični bolesnici kroz aktivni pristup populaciji. Zatim će obuhvatiti iosobeu pojedinim kolektivima, poput odgojno-obrazovne ustanove i pojedine radne kolektive. U trećoj fazi omogućitće secijepljenje i svimostalim zainteresiranim građanim.

Transparentno informiranje javnosti. Pravovremeno, točno i transparentno informiranje građana o cijepljenju, osnovni je preduvjet da što veći broj građana, temeljeno na znanstvenim spoznajama, prepozna važnost cijepljenja te se odluči na cijepljenje. To nije samo izazov, to je i obveza Vlade i društva u cjelini, jer je cijepljenje istinski dostupno samo za one građane koji raspolažu provjerenim i točnim informacijama.U tom pogledu bit će pokrenuta nacionalna informativna kampanja o planu cijepljenja protiv bolesti COVID-19 tijekom koje će se građane informirati o cjepivu na temelju znanstveno utvrđenih činjenica i na transparentan način.

Vlada tako navodi i Izrazito ranjive skupine stanovništva. Trenutačno dostupni podaci ukazuju da su osobe s najvećim rizikom razvoja teškog oblika bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda zbog bolesti COVID-19 odrasle osobe starije od 50 godina, pri čemu se rizik znatno povećava u osoba starijih od 70 godina. Neovisno o dobi, neka osnovna zdravstvena stanja mogu rezultirati većim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda zbog bolesti COVID-19, a to su: - stanje nakon transplantacije tkiva i organa, -hematološke maligne bolesti, -određena neurološka stanja, -kronična bolest bubrega,- imunokompromitirana stanja, - demencija, -cerebrovaskularne bolesti (moždani udar),- diabetes melitus, - kronična plućna bolest, - kronična bolest jetre, -pretilost (BMI veći od 40).

U 2. fazitreba predvidjeti mogućnost i potrebu organiziranog cijepljenja na način da se poziva određena grupacija građana na cijepljenje. Primjer može biti organizirano pozivanje na cijepljenja braniteljske populacije. U kontaktu s Ministarstvom hrvatskih branitelja može se iskoristiti pozivni sustav za sistematske preglede za pozivanjehrvatskihbranitelja koji spadaju u rizične skupine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.