Španjolska: Lagani povratak u normalan život krajem travnja

Nakon Austrije, Danske i Češke, i Španjolska najavljuje lagani povratak u normalan život koncem travnja.

Španjolska: Lagani povratak u normalan život krajem travnja M W, Pixabay
8. 4. 2020

Vlada premijera Pedra Sáncheza vjeruje da bi se Španjolska, koja je uz Italiju najteže pogođena pandemijom koronavirusa u Europi, mogla krajem travnja korak po korak vratiti u neku vrstu normalnog života.

Samo dan prije nego što bi se stroga zabrana kretanja u toj zemlji trebala ponovno produljiti do 26. travnja, španjolska ministrica financija María Jesús Montero izjavila je u razgovoru za španjolsku televiziju Antena 3 da bi se španjolski građani i građanke nakon tog datuma mogli ponovno vratiti svojim normalnim životima, naravno, uz stroge mjere opreza kojih bi se svi trebali pridržavati.

U Španjolskoj je od 15. ožujka na snazi stroga zabrana kretanja koja bi se sad trebala produljiti i drugi put. Odluku o tome bi španjolski parlament trebao donijeti u četvrtak.

Nakon što su uvedene stroge mjere za suzbijanje bolesti Covid-19, gotovo 47 milijuna Španjolaca svoje domove smiju napuštati samo u iznimnim slučajevima ili ako idu u kupovinu. Šetnje ili bavljenje sportom na otvorenom nisu dopušteni. No stroge mjere i ograničenja kretanja napokon su počele pokazivati i prve naznake uspjeha. Broj novozaraženih osoba se u Španjolskoj u međuvremenu znatno smanjio. U toj je zemlji dosad oko 147 tisuća ljudi testirano pozitivno na koronavirus, više nego u Italiji gdje je zabilježeno oko 125 tisuća zaraženih. Od posljedica Covida-19 u Španjolskoj je dosad preminulo 14.555 osoba. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.