Snijeg je paralizirao Hrvatsku i Sloveniju, stvaraju se višekilometarske gužve, situacija je iz sata u sat sve gora

Zbog snijega u Zagrebu problemi u prometu, prekinute neke autobusne linije u podsljemenskoj zoni. Zabijelili se Zagreb, Varaždin, Karlovac…

Oborine su se do jutra proširila na veći dio Slovenije te sjeverozapadne i središnje Hrvatske

Snijeg je paralizirao Hrvatsku i Sloveniju, stvaraju se višekilometarske gužve, situacija je iz sata u sat sve gora Facebook/Neurje.si
19. 1. 2024

Snijeg je prekrio Sloveniju i izazvao brojne probleme u prometu. Na cestama su ekipe za oranje i posipanje, promet se odvija usporeno, javlja Promet.si. Već je zabilježeno nekoliko proklizavanja kamiona. Problema ima na štajerskoj autocesti, gdje je nekoliko dionica zatvoreno zbog proklizavanja kamiona, a u Dolenjskoj i Koruškoj zabrana je prometa za teška vozila.

Problema ima i u Zagrebu, gdje je rano jutros počeo padati gusti snijeg.

Kako je izvijestio Zagrebački holding, zbog snijega na kolnicima, autobusne linije 104, 130, 137, 205, 233 privremeno su u prekidu, a linija 262 skraćena je do Kučilovine 38. Linija 140 od 7.10 prometuje redovito.

Radi se o sljedećim linijama:


233 Mihaljevac – Markuševec

140 Mihaljevac – Sljeme

104 Jandrićeva – Dom umirovljenika

262 Dubec – Sesvete – Planina Donja

130 Črnomerec – Borčec

137 Črnomerec – Perjavica – Borčec

205 Dubrava – Markuševec – Bidrovec

Teškoće na prometnicama

Očekuje se pogoršanje uvjeta za vožnju. Iz prometno-informativnog centra stoga upozoravaju vozače da na put kreću ranije nego inače i ne bez obvezne zimske opreme. Najviše problema očekuje se na usponima na autocesti te u Primorskoj, gdje će dodatnih problema biti i zbog jakih olujnih udara. Zbog umjerene do jake bure za danas je na jugozapadu zemlje izdano narančasto upozorenje na vrijeme, a vozači kamiona ponegdje se već evakuiraju. Kamionima težim od 7,5 tona već je zabranjen promet na cestama Novo mesto-Metlika, Soteska-Črmošnjice-Črnomelj i Jugorje pri Metliki-Štrekljevec-Ručetna vas. Zabrana je i na cesti Velenje-Mislinja, javlja Prometno-informativni centar za državne ceste.

Sve ralične posipačke jedinice celjske zimske službe od jutra su na terenu, jer je u celjskom nizinskom dijelu palo od pet do deset centimetara snijega, a u višim predjelima 15 centimetara. Snježne padaline uzrokovale su proklizavanje vozila na cestama Frankolovo-Zreče i Arja vas-Velenje. U Velenju se kamioni koji idu prema Koruškoj odvoze na za to predviđeno parkiralište, rekao je Damjan Maček, voditelj celjske zimske službe.Već dulje vrijeme ima problema na štajerskoj autocesti. Tamo je trenutno zbog iskliznuća kamiona zatvoren prometni trak prema Mariboru između čvora Dramlje i tunela Pletovarje, a zatvoren je i vozni i pretjecajni trak između čvora Slovenska Bistrica jug i odmorišta Tepanje prema Ljubljani. Promet je blokiran i ispred čvora Žalec prema Mariboru. Na gorenjskoj autocesti zatvoren je pretjecajni trak prije čvora Šmartno prema Ljubljani.
 

Oborina se do jutra proširila na veći dio Slovenije. U nizinama Primorske danas će padati kiša, no drugdje će kiša prijeći u snijeg, snježna će se granica u većem dijelu zemlje spustiti do nizina. U mnogim će mjestima padati i jači snijeg. Najviše će oborine pasti između 6 i 10 sati, zatim će sa sjeveroistoka početi slabjeti, a prema prognozama, pasti će od nekoliko centimetara snijega na sjeveroistoku zemlje do 10 do 20 centimetara u Gorenjskoj, Notranjskoj. , Dolenjska i Koruška. Na Primorskom će puhati umjerena do jaka bura, s udarima većim od 100 kilometara na sat na izloženim mjestima. Snježnih nanosa bit će i na prijelazu iz Notranjske u Primorsku, a na cestama su ekipe za ralicu i posipanje. Iz Darsa su najavili da će s preventivnim posipavanjem krenuti prije početka snijega, a s pluženjem kada se snijeg počne lijepiti za kolnik. Posebno upozoravaju na moguće probleme na primorskoj magistrali i vipavskoj brzoj cesti zbog bure, a nepovoljnim ocjenjuju i prognozu pojačanih snježnih oborina tijekom jutarnjih gužvi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.