Slovenija zbog ilegalnih migranata šalje dodatnih 1.000 policajaca na granicu s Hrvatskom

“Svrha kontrole je dati do znanja migrantima i organizatorima nezakonitih prelazaka granice da se pokušaj prelaska preko Slovenije ne isplati”, poručuje slovenska policija.

Slovenija zbog ilegalnih migranata šalje dodatnih 1.000 policajaca na granicu s Hrvatskom Unsplash, Ricardo Arce
3. 6. 2020

Slovenska je policija objavila da je zbog pojačanog priljeva migranata poslala dodatnih više od tisuću policajaca na granicu s Hrvatskom.

“U zadnja dva tjedna primjećuje se povećani broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti”, izjavio je zamjenik glavnog ravnatelja slovenske policije Jože Senica u utorak.
Dodao je da će policija pojačati kontrolu granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto i Koper na kojima se bilježe najčešći ilegalni prelasci granice.

“U akciji koja će trajati do petka policija će se koristiti svim raspoloživim tehničkim sredstvima. Kao i dosad, pomagat će joj pripadnici vojske”, poručio je Senica.

Slovenska se policija na ovaj korak odlučila zbog vidljivog porast broja migranata na balkanskoj ruti što dovodi i do pojačanog pritiska na slovensku granicu. “Svrha kontrole je dati do znanja migrantima i organizatorima nezakonitih prelazaka granice da se pokušaj prelaska preko Slovenije ne isplati”, poručuje slovenska policija.

Slovenski premijer Janez Janša istovremeno je najavio da će njegova vlada pooštriti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke Europskog suda za ljudska prava da ne postoji kolektivno pravo na azil. “Neke su stvari puno lakše nakon što je Europski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših slovenskih sudova”, poručio je Janša u razgovoru za televiziju Nova24.

Istovremeno iz Bosne i Hercegovine stiže vijest da je pritisak ilegalnih migranata na granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve jači nakon popuštanja restriktivnih mjera koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa. “Kako je u posljednjih sedam dana ponovno uspostavljen autobusni međugradski prijevoz, na područje županije u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata”, izjavio je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, prenosi agencija Fena.

Predsjednik lokalne vlade Mustafa Ružnić strahuje da će stanje biti još gore nakon što je ostavku podnio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. “Ponovno ćemo imati krizu u tijelima BiH koja upravljaju migracijama”, istaknuo je Ružnić u razgovoru za televiziju N1. Upozorio je i da bi građani na tom području mogli preuzeti stvar u svoje ruke, organizirati masovne prosvjede i potjerati migrante na granicu s Hrvatskom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.