Biljana Borzan i SDP na udaru Karla Resslera i HDZ-a zbog talijanskih europarlamentaraca i novinara koji "švercaju" migrante i prešetavaju se uz HR - BiH granicu

Smiju li talijanski političari i novinari raditi gluposti i namjerno provocirati dignitet Hrvatske države? Granična policija BiH izvijestila je danas da je tijekom posjete europarlamentaraca talijanska novinarka sudjelovala u švercu migranata! Je li to bezobrazno od njih, kao što tvrdi Ressler, ili im se mora civilizirano dozvoliti da promatraju što god ih volja, pa tako i odnos hrvatske države spram imigrantima, pa i na graničnim neobilježenim prijelazima gdje je tako što nedozvoljeno? Upravo u ovoj dilemi ogleda se najnoviji sukob između dvije vodeće stranke, a i dvoje vodećih hrvatskih europarlametaraca SDP-a i HDZ-a u Bruxellesu. Hina je izvijestila kako je talijanska novinarka koja je pratila posjet Hrvatskoj skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu sudjelovala u pokušaju organiziranja ilegalnog prelaska migranata preko granice iz pravca Bosne i Hercegovine. Reagirajući na komentar pod objavu na FB koji je glasio: - "Ti novinari i emigranti isti su kao naša oporba; Most, Domovinski pokret, SDP, Možemo, Radnička fronta i ti talijanski komunisti isti su", Ressler je napisao: - "Bravo!" 

Nakon što je i ministar Davor Božinović oštro napao način na koji su talijanski europarlamentaci i novinari pokušali "promatrati tamo gdje ne smiju" i gdje ih ni jedna normalna država ne bi pustila, oglasio se iz europske prijestolnice i Karlo Ressler, najmlađi hrvatski eurozastupnik.

Biljana Borzan i SDP na udaru Karla Resslera i HDZ-a zbog talijanskih europarlamentaraca i novinara koji "švercaju" migrante i prešetavaju se uz HR - BiH granicu Igor Stažić
2. 2. 2021

- Jutros sam kolege iz EPP Group in the European Parliament
informirao o još jednom politički motiviranom pokušaju diskreditacije Hrvatske zbog naše dosljedne politike sprječavanja nezakonitih stihijskih migracija. Tome nažalost redovito svjedočimo u Europskom parlamentu. Zaštita državne granice nije reality show nego je naša dužnost prema hrvatskim i europskim građanima. Potpuno je neshvatljivo da SDP sudjeluje u ovakvoj neutemeljenoj kampanji rušenja imidža Hrvatske pred europskom javnošću. Ne smijemo pokleknuti pod pritiskom, nikome ne smijemo dopustiti kršenje hrvatskih zakona nego ustrajati u odličnom poslu koji, svakodnevno i pod svim vremenskim uvjetima, obavlja preko 6500 hrvatskih graničnih policajaca.

Na bosanskohercegovačkoj strani granice kod mjesta Bosanska Bojna ulovljena je talijanska novinarka u pokušaju šverca migranata.

Savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffmann izjavio je da su policajci utvrdili da novinarka ima odobren boravak u BiH, a kazala je kako je u kontaktu s kolegama iz Italije koji upravo prate posjet talijanskih europarlamentaraca Hrvatskoj odnosno graničnom području prema BiH.

"Novinarka je zatražila od pripadnika GP BiH da propuste jednu skupinu ilegalnih migranata prema Hrvatskoj kako bi europarlamentarci mogli vidjeti kako hrvatska policija prema njima postupa", kazao je Hoffmann.

Granični policajci BiH takav su zahtjev odlučno odbili, a novinarku su upozorili kako i sama krši propise krećući se zaštićenim graničnim pojasom te su joj naložili da se udalji.

Ona je to u tom trenutku poslušala, no nešto kasnije tijekom popodneva granični su je policajci ponovo zatekli na istom mjestu, a tada je s njom bilo i 11 ilegalnih migranata iz Afganistana koji su ranije registrirani u BiH.

Policija ih je spriječila u pokušaju prelaska granice i vratila ih u prihvatni centar u Velikoj Kladuši.

Hoffmann je pojasnio kako je istraga o ovom slučaju još u tijeku pa nije isključeno podnošenje kaznene ili prekršajne prijave protiv talijanske novinarke.

SDP Hrvatske, njen predsjednik Peđa Grbin zajedno s Biljanom Borzan europarlamentarkom podijelili su na društvenim mrežama izjavu: - Najoštrije osuđujemo sprječavanje delegacije europarlamentaraca da dođu do granice između Hrvatske i BiH, kako bi provjerili postupanje prema migrantima. Hrvatska je članica Europske unije te je kao takva dužna poštivati njene zakone i vrijednosti. Je li to ta proklamirana europska politika HDZ-a u koju se Andrej Plenković toliko zdušno zaklinje?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.