Plenković osudio ponašanje talijanskih europarlamentaraca na granici između Hrvatske i BiH, ali i SDP

Premijer Andrej Plenković izjavio je da će sljedećih dana o "nedopustivom događaju" na granici između BiH i Hrvatske obavijestiti i predsjednika Europskog parlamenta. Pritom je poručio da posebno žalosti sramotno ponašanje SDP-a kojeg je optužio za "neviđen pokušaj internacionalizacije nečega što je protivno interesima RH".

Plenković osudio ponašanje talijanskih europarlamentaraca na granici između Hrvatske i BiH, ali i SDP © European Union 2020
4. 2. 2021

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osudio je u utorak ponašanje četvoro talijanskih europarlamentaraca koji su proteklog vikenda došli u blizinu granice između Hrvatske i BiH s obrazloženjem da žele provjeriti odnos hrvatske policije prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju nezakonito prijeći granicu između te dvije zemlje.

Plenković je istaknuo da je ovdje riječ o privatnom posjetu četvero europarlamentaraca koji nisu došli u ime Europskog parlamenta, nego kao pripadnici Kluba zastupnika socijalista koji su povezani s određenim nevladinim udrugama u Bosni i Hercegovini. Njihov je očiti cilj bio da ilegalno prijeđu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izjavio je Plenković.

Time se krše hrvatski propisi, dobra praksa te sve ono na što smo kao domaćini ukazali da se ne može raditi”, poručio je hrvatski premijer.

Dodao je i da će sljedećih dana o tom nedopustivom događaju obavijestiti i predsjednika Europskog parlamenta i uložiti prosvjed “jer je takvo ponašanje neprihvatljivo”.

Pritom je napomenuo i da “posebno žalosti sramotno ponašanje SDP-a”. “Očito su bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koju minutu nakon što je vijest objavljena. U svakom slučaju, to je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske i moram priznati da mi nije jasno kako je uopće došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav potez. Dosad još nije viđen ovakav pokušaj internacionalizacije nečega što je protiv nacionalnih interesa Hrvatske”, poručio je Plenković.

Jučer se o cijelom slučaju oglasio i hrvatski europarlamentarac iz redova HDZ-a Karlo Ressler. “Jutros sam kolege iz Europske pučke stranke informirao o još jednom pokušaju diskreditacije Hrvatske zbog politike sprječavanja nezakonitih migracija. Zaštita državne granice nije reality show nego je naša obveza. Nitko ne smije kršiti hrvatske zakone, pa ni talijanski članovi Europskog parlamenta”, poručio je Ressler putem Twittera.

Četvero talijanskih europarlamentaraca iz skupine socijalista i socijaldemokrata Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei su u pratnji talijanskih novinara proteklog vikenda došli u blizinu granice između Hrvatske i BiH s obrazloženjem da žele provjeriti odnos hrvatske policije prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju prijeći granicu između dvije zemlje. Pritom je došlo do incidenta jer je delegaciju dočekala policijska blokada.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sve je odmah nazvao provokacijom, dok je SDP osudio incident.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednica SDP-a, ujedno i zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan najoštrije osuđuju sprječavanje delegacije europarlamentaraca da dođu do granice između Hrvatske i BiH, kako bi provjerili postupanje prema migrantima”, naveo je SDP u svom priopćenju.

Republika Hrvatska je članica Europske unije te je kao takva dužna poštivati njene zakone i vrijednosti, jer su to danas i naši zakoni i naše vrijednosti. Da, Hrvatska mora inzistirati na više sluha Europske unije prema stanju na našoj granici, ali ne na način da se članove Europskog parlamenta, koji su se uredno predstavili, sprječava da rade ono na što imaju potpuno pravo”, poručio je SDP.

Jučer je procurila i vijest da je talijanska novinarka, koja je identificirana kao Paola L. i koja je pratila posjet talijanskih europarlamentaraca, sudjelovala u pokušaju organiziranja ilegalnog prelaska migranata preko hrvatske granice iz pravca Bosne i Hercegovine. Policijska ju je ophodnja zatekla 30. siječnja na bosanskohercegovačkoj strani granice kod mjesta Bosanska Bojna.

Novinarka je zatražila od pripadnika GP BiH da propuste jednu skupinu ilegalnih migranata prema Hrvatskoj kako bi europarlamentarci mogli vidjeti kako hrvatska policija prema njima postupa”, izjavio je savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffmann u utorak.

Prema njegovim riječima, granični policajci BiH takav su zahtjev odlučno odbili te su upozorili novinarku da i sama krši propise krećući se zaštićenim graničnim pojasom, zbog čega su joj naložili da se udalji.

Ona ih je u tom trenutku poslušala, no nešto kasnije granični su je policajci ponovo zatekli na istom mjestu u pratnji 11 ilegalnih migranata iz Afganistana koji su ranije registrirani u BiH. Policija ih je spriječila u pokušaju prelaska granice i vratila ih u prihvatni centar u Velikoj Kladuši.

Hoffmann je pojasnio kako je istraga o ovom slučaju još u tijeku pa nije isključeno podnošenje kaznene ili prekršajne prijave protiv talijanske novinarke.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.