Slovenci 3x bolji od naših maturatata koji uglavnom završavaju i s 5,0! Pameti je sve manje u Hrvatskoj, pa kako to kad su svi odlikaši. Poražavajući rezultati Pisa testa

15 godišnjaci i top lista najboljih. Start, tiskano izdanje, u detalje otkriva šokantne i poražavajuće rezultate. Pisa test ogolio HR obrazovni sistem. Po rezultatima iz matematike, znanosti i čitanja Estonci su na vrhu europskog podija, a do njih Finci i Slovenci. Hrvati 36. Jednako bodova kao i slovenski srednjoškolci dohvatili su i oni iz Republike Irske. Hrvatski učenici smjestili su se u samoj sredini ljestvice, uz Islanđane, Litvance i Mađare. Od zemlja iz bivše države, Kosovari su pretposljednji, a Makedonci i Crnogorci na samom dnu. Superiorni su "dalekoistočnjaci", odlični u Kanadi, Finskoj, Njemačkoj, Irskoj, Norveškoj i Finskoj, top Slaveni su Slovenci, a najgore školstvo u Europi detektirano je na Kosovu i u Makedoniji.

Istraživanje je obavljeno u 70 država svijeta po nalogu Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD) i to za 2015. i 2016., a obavila ga je agencija PISA. Program za internacionalnu procjenu studenata (PISA) je svjetska studija OECD-a za 70 država, a odnosi se na petnaestogodišnjake te njihov uspjeh u matematici, znanosti i čitanju. Istraživanje nije uključilo sve države u UN, već njih 70.

Više u tiskanom izdanju Starta.

Slovenci 3x bolji od naših maturatata koji uglavnom završavaju i s 5,0! Pameti je sve manje u Hrvatskoj, pa kako to kad su svi odlikaši. Poražavajući rezultati Pisa testa Branimir Klarić
20. 10. 2021

Napisao: Sven Stažić

Ilustracija: Branimir Klarić

Izvor: OECD, 2015. - 2016. factsmaps.co

 

Program za međunarodnu procjenu učenika (PISA) međunarodna je procjena koja mjeri uspjehe 15-godišnjika u čitanju, matematici i znanosti tri godine. Prvo provedeno istraživanje bilo je 2000. Ispituje se "čitanje", matematika i znanost. u svakom ciklusu. Mjere se i opće kompetencije, kao što je suradničko rješavanje problema. Traže se funkcionalne vještine koje su učenici stekli pri kraju završetka obveznog školovanja. Ovo istraživanje provodi NCES u Sjedinjenim Državama. Prikupljanje podataka za najnoviju procjenu dovršeno je u jesen 2015 godine.
Provjera je obavljena u više od 70zemalja i obrazovnih sustava. Znanost je bila žarišna tema prikupljanja podataka iz 2015. godine, kao što je to bilo u 2006. godini, a PISA 2015 također uključuje izborne procjene suradničkog rješavanja problema i financijske pismenosti.
15-godišnjaci su sudjelovali u obje neobavezne procjene i podaci su dostupni iz polja procjene "jezgre" 2015., točnije financijske pismenosti i zajedničke procjene rješavanja problema.
Najnoviji PISA rezultati su od 2015. godine i dostupni su javnosti. Više informacija o PISA i resursima, uključujući PISA izvješća OECD-a, PISA procjene okvira i međunarodne podatkovne datoteke, dostupni su na internetskim stranicama OECD-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.