Slovenci 3x bolji od Hrvata, pameti nikad manje u nas! TINEJDŽERI - TOP LISTA NAJPAMETNIJIH U SVIJETU. Kinezi prvi, od Europljana Estonci 7. a "Janezi" izvrsni 13.

TINEJDŽERI - TOP LISTA NAJPAMETNIJIH U SVIJETU. Mladi Hrvati nikad lošiji u PISA istraživanju najboljih, najpametnijih i najsposobnijih mladi ljudi. Top „bivših jugovića“: Među najboljima u Svijetu su Slovenci, a najgore školstvo u Europi detektirano je na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji. Mi smo samo svjetski prosjek!

Usporedili smo rezultati iz matematike PISA TEST 2019. & 2016. i došli do spoznaje kako naši sjeverni susjedi strelovito napreduju, baš kao što mi nazadujemo. Nikad nismo gore stajali, otkako od 2000. sudjelujemo u ovom najrenomiranijem istraživanju. Nova generacija mladih Kineza u samo tri godine uzvisila se s 9. na prvo mjesto. Prvih sedam mjesta drže klinci s Dalekog istoka, tek potom stižu prvi Europljani. 

ESTONIJA NA EUROPSKIM VRHU
Slovenija je prestigla Dansku, Belgiju i Finsku smjestivši se na 13. mjesto. Tinejdžeri iz Slovenije zadržali su isto mjesto na tablici kao i prije tri godine, a Hrvatska je ovaj put na najlošijoj poziciji od 2000. otkako se provodi ovo istraživanje. Pali smo za nova tri mjesta, točnije, na 34. mjesto! Superiorni su "dalekoistočnjaci", odlični u Estoniji, Nizozemskoj, Poljskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Finskoj i Danskoj.

Slovenci 3x bolji od Hrvata, pameti nikad manje u nas! TINEJDŽERI - TOP LISTA NAJPAMETNIJIH U SVIJETU. Kinezi prvi, od Europljana Estonci 7. a "Janezi" izvrsni 13. Branimir Klarić
10. 2. 2021

Napisao: Sven Stažić

Proteklih godina Singapur je držao uvjerljivo vodstvo no prema novom istraživanju prvo mjesto ove utrke zauzima danas Kina s 591. bodom, više nego prijašnji pobjednik Singapur u naponu snage (551,7). Zanimljivo, nova generacija mladih Kineza u samo tri godine uzvisila se s 9. na prvo mjesto. Prvih sedam mjesta drže klinci s Dalekog istoka. Što je najzanimljivije, iz godine u godinu ne samo da osvajaju najbolja mjesta i njihovi rezultati su sve bolji. Prvi do njih, a da nisu s Dalekog istoka su Estonci i Nizozemci.

Program za procjenu studenata (PISA) je svjetska studija OECD-a za 77 država, a odnosi se na petnaestogodišnjake te njihov uspjeh u matematici, znanosti i čitanju. Istraživanje nije uključilo sve države u UN. Istraživanje s podacima iz 2019. uključilo je 7 država više nego ono prethodno iz 2016. godine. Program za međunarodnu procje- nu učenika (PISA) međunarodna
je procjena koja mjeri uspjehe 15-godišnjaka u čitanju, matematici i znanosti tri godine. Prvo provede- no istraživanje bilo je 2000. Ispituje
se "čitanje", matematika i znanost. u svakom ciklusu. Mjere se i opće kompetencije, kao što je suradničko rješavanje problema. Traže se funk- cionalne vještine koje su učenici stekli pri kraju završetka obveznog školovanja. Ovo istraživanje provodi NCES u Sjedinjenim Američkim Državama. Prikupljanje podataka obrazovnih sustava 77 država za najnoviju procjenu dovršeno je u jesen 2018.
Najnoviji PISA rezultati su od 2018. godine i dostupni su javnosti. Više informacija o PISA i resursima, uključujući PISA izvješća OECD-a, PISA procjene okvira i međunarodne podat- kovne datoteke, dostupni su na internetskim stranicama OECD-a osvojenih bodova u matematici. Zaostajemo punih 45 bodova za Slovencima i nevjerojatnih 136 bodova za superiornim Kinezima.

Program za međunarodnu procjenu učenika (PISA) međunarodna je procjena koja mjeri uspjehe 15-godišnjaka u čitanju, matematici i znanosti tri godine. Prvo pro- vedeno istraživanje bilo je 2006. godine.
Osim ove tri kategorije mjeri se i suradnja tj. suradničko rješavanje problema, a traže se i funkcionalne vještine koje su učenici stekli pri kraju završetka obveznog školo- vanja. Naše tablice odnose se isključivo na rezultate postignute u matematici i pri- rodoslovlju. Proteklih godina Singapur je držao uvjerljivo vodstvo no prema novom istraživanju prvo mjesto ove utrke zauzima
Kina s 591. bodom, više nego prijašnji po- bjednik Singapur u naponu snage (551,7). Zanimljivo, nova generacija mladih Kineza u samo tri godine uzvisila se s 9. na prvo mjesto. Prvih sedam mjesta drže klinci s Dalekog istoka. Što je najzanimljivije, iz go- dine u godinu ne samo da osvajaju najbolja mjesta i njihovi rezultati su sve bolji. Prvi do njih su Estonci i Nizozemci.

Prof. Miroslav Dorešić, bivši zamjenik ministra Prosvjete i kvantni fizičar zgrožen je strmoglavim padom rezultata HR tinejdžera. Evo što je kazao: - Rezultati PISA projekta od 2006. do 2019. su u nas katastrofalni, sve smo lošiji! Stoga nije čudno što su nam se i sveučilišta sunovratila. Ni jedno od naših nije po kvaliteti između prvih 500, bitno smo lošiji i od Ljubljanskog i Beogradskog univerziteta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.