Pameti je sve manje u Hrvatskoj - Slovenci 3 puta bolji od mladih Hrvata, Estonci i Finci su na vrhu europskog podija

15. godišnjaci - TOP LISTA NAJBOLJIH TINEJDŽERA U SVIJETU, rezultati iz matematike, znanosti i čitanja. Superiorni su "dalekoistočnjaci", odlični u Kanadi estoniji, Njemačkoj, Irskoj, Norveškoj i Finskoj. Top Slaveni su Slovenci, a najgore školstvo u Europi detektirano je na Kosovu i u Makedoniji. Naši su učenici u sredini

Pameti je sve manje u Hrvatskoj - Slovenci 3 puta bolji od mladih Hrvata, Estonci i Finci su na vrhu europskog podija pixabay
23. 1. 2019

Napisao: Sven Stažić

Ilustracija: Branimir Klarić

Foto: Pixbay

Jednako bodova kao i slovenski srednjoškolci dohvatili su i oni iz Republike Irske, hrvatski učenici, petnaestogodišnjaci, smjestili su se u samoj sredini ljestvice, uz Islanđane, Litvance i Mađare. Od zemlja iz bivše države, Kosovari su pretposljednji, a Makedonci i Crnogorci na samom dnu. Istraživanje je obavljeno u 70 država svijeta po nalogu Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD) i to za 2015. i 2016., a obavila ga je agencija PISA.

Program za međunarodnu procjenu učenika (PISA) međunarodna je procjena koja mjeri uspjehe 15-godišnjika u čitanju, matematici i znanosti tri godine. Prvo provedeno istraživanje bilo je 2000. Ispituje se "čitanje", matematika i znanost. u svakom ciklusu.  Mjere se i opće kompetencije, kao što je suradničko rješavanje problema. Traže se funkcionalne vjeπtine koje su učenici stekli pri kraju završetka obveznog školovanja. Ovo istraživanje provodi NCES u Sjedinjenim Američkim Državama. Prikupljanje podataka za najnoviju procjenu dovršeno je pred dvije godine.

Provjera je obavljena u više od 70 suradničkog rješavanja problema i financijske pismenosti. 15-godišnjaci su sudjelovali u obje neobavezne procjene i podaci su dostupni iz polja procjene "jezgre" 2015., točnije financijske pismenosti i zajedničke procjene rješavanja problema. Najnoviji PISA rezultati su od 2015. godine i dostupni su javnosti. Više informacija o PISA i resursima, uključujući PISA izvješća OECD-a, PISA procjene okvira i međunarodne podatkovne datoteke, dostupni su na internetskim stranicama OECD-a. Program za internacionalnu procjenu studenata (PISA) je svjetska studija OECD-a za 70 država, a odnosi se na petnaestogodišnjake te njihov uspjeh u matematici, znanosti i čitanju. Istraživanje nije uključilo sve države u UN, već njih sedamdeset.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.