- Izrael je na dobrom putu da postane diktatura, a Palestinci su shvaćeni kao istinski problem

Slavoj Žižek ne žali ni zbog čega nakon bure koju je izazvao u Frankfurtu, štoviše tvrdi da je bio preblag, jer u Izraelskoj vladi stoluje osuđenik za terorizam koji je isto tako terorist kao i Hamas.

- U mojoj viziji imate Hamas i Netanyahuovu vladu, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je sam Izrael osudio kao teroristu, a s druge strane Hamas. Ovo je jedna osovina, s druge strane su normalni ljudi, Odgoda dodjele nagrade palestinskoj autorici Adanii Shibli na Sajmu knjiga je skandal bez presedana. Jedino nam knjige mogu pomoći, kazao je čuveni filozof.

- Izrael je na dobrom putu da postane diktatura, a Palestinci su shvaćeni kao istinski problem Slavoj Žižek / Instagram
19. 10. 2023

Filozof Slavoj Žižek svojim je govorom u utorak na otvaranju 75. frankfurtskog sajma knjiga izazvao veliku pometnju, a neki su u znak protesta i napustili dvoranu. Sam Žižek danas je odgovorio na reakcije na svoj istup i istaknuo kako ne žali ni za čim. Čak mislim da bi trebao biti još oštriji.

Svoju ulogu književnog govornika na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga Slavoj Žižek iskoristio je za razgovor o aktualnostima na Bliskom istoku. Između ostalog, rekao je da je Izrael na putu da postane diktatura, a da su Palestinci shvaćeni kao problem. Iz publike su se čule optužbe da relativizira temu, a tijekom njegova govora nekoliko je gostiju protestno napustilo dvoranu.

Kome je zapravo najviše poslužio napad Hamasa

Kako je rekao u izjavi za RTV Slovenija, osobi koja mu je prekinula nastup trebao je uzvratiti "vi ste najveći zagovornik antisemitizma u Njemačkoj", jer će takav stav ojačati antisemitizam. Kako je dodao, to je odgovor "ovih lažnih filosemita", ali većina privatnih mailova koje dobiva je drugačija, napadaju ga lažni ljevičari, dodao je. Zapitao se i kome je služio nedavni napad Hamasa, jer je, kako je vjerovao, objektivno odslužio najtežu ruku u Izraelu. Ujedno je podsjetio da su Izrael prije dva-tri mjeseca potresle velike demonstracije, ali sada je to gotovo.

"Ja zapravo mislim, u mojoj viziji imate Hamas i Netanyahuovu vladu, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je Izrael osudio kao teroristu, a s druge strane Hamas. Ovo je jedna osovina, s druge strane su normalni ljudi, “ dodao je Žižek i dodao da je “šokiran” svim reakcijama, da ništa što je rekao u utorak već nije rečeno u liberalnim, zapadnim, izraelskim medijima."

Oštar odgovor Janeza janše

Na Žižekov govor odgovorio je i stranački prvak SDS-a Janez Janša. Zbog njegovih riječi o aktualnostima na Bliskom istoku, kojima je uznemirio dio u dvorani, pozvao je ministricu kulture Astu Vrečku na ostavku.

 
Na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, napisao je: “Vrijeme je da sramota na dvije noge na mjestu ministra kulture Asta Vrečko, odgovorna za ovu sramotu, podnese ostavku”.

Žižek nije mogao izbjeći najnovija zbivanja na Bliskom istoku. Kako je rekao, bez knjiga nema rješenja za Gazu, a Izrael je, kako je citirao povjesničara i pisca Yuvala Noaha Hararija, na putu da postane diktatura.

Napomenuo je i da su Palestinci shvaćeni kao problem. Treba pogledati njihovu situaciju, usporediti nešto što se čini neusporedivim, rekao je.

Žižeku se prvo ispred pozornice, a kasnije i izravno na pozornici, suprotstavio hessenski povjerenik za antisemitizam Uwe Becker, koji je, kako piše njemački Zeit.de, također nekoliko puta napuštao dvoranu. Becker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, no filozof je njegove optužbe odbacio.
“Samo kroz čitanje knjiga možemo osvijestiti situaciju”, uvjeren je filozof. Kako je dodao, između ostalog, terorizam protiv Izraela protivan je svim vrijednostima Frankfurta, a odgoda dodjele nagrade palestinskoj autorici Adanii Shibli također je protivna vrijednostima sajma, jer isključenje, po njemu nije rješenje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.