Sklanjajte se s ceste jer večeras stiže Mladen Grdović, prva zvijezda proglašene Fašničke Republike Samobor

- Bedaki noriju saki dan, a mi drugi samo na fašnik, oglasila se Samoborska Sraka. Pozivu fašničke vlasti u Samoboru odazvali su se mnogi, a večeras prvi stiže Mladen Grdović. Do kraja 193. Samoborskog fašnika, 5. ožujka, pozornicom će prodefilirati i Neno Belan, Gazde, klapa Intrade, Songikillersi, TBF, Slavonske lole i Let 3 na 193. Fašničkoj Republici Samobor

Sklanjajte se s ceste jer večeras stiže Mladen Grdović, prva zvijezda proglašene Fašničke Republike Samobor romeo ibrišević
22. 2. 2019

Glavna nakana osnivanja Slobodne Fašničke Republike Samobor je dobra zabava, a  zabava nije potpuna ako ju ne prati odlična glazba. Na 193. Samoborskom fašniku, od petka 22. veljače do utorka 5. ožujka, u dva vikenda cjelodnevne zabave pod maskama, glazbeno navudreni, kao i oni skloni falšanju naći će nešto za sebe. Pozivu fašničke vlasti odazvali su se silni poznati pjevači, svirači i ostali glazbeni pomagači. Raspored je dogovoren, play liste osmišljene pa nas na Trgu fašničkih velikana i ove nas godine čekaju zvijezde po receptu “za svakog ponešto”; od romantike do funka, od splitskih majstora stihova i “beatova” do tamburice, veselice i klapske pisme, sve do rock eksplozije koja se priprema za sami kraj 193. Samoborskog fašnika. Naime, konačno je potvrđeno da će vatrometna završnica (doslovno, jer će se stvarno pucati vatromet), na pokladni utorak 5. ožujka, pripasti najoriginalnijem domaćem rock bendu – u Samoborsku Fašničku Republiku dolazi Let 3! Brkati momci iz Rijeke koji desetljećima sviraju, zabavaljaju, a i provociraju, na 193. Samoborskom fašniku našli su svoje prirodno okruženje, s brnjicama ili bez njih. Što se fašničkih koncerata tiče, otvorenje u petak, 22.2. pripada Mladenu Grdoviću, prve fašničke subote, 23. veljače nastupaju Neno Belan i Fiumensi, a u nedjelju, 24.2. za zabavu su zadužene Gazde. Drugi fašnički vikend u Samoboru, u petak, 1.3. otvara Klapa Intrade, subota, 2.3. nudi dvostruki glazbeni gušt uz Songkillerse i splitske majstore ritma i rima TBF, dok je u nedjelju, 3.3. red na Slavonske lole, a završnica, dakle utorak, 5.3. pripada Letu 3. Svi koncerti održavaju se na središnjoj fašničkoj pozornici, na Trgu fašničkih velikana, na kraju službenog programa, oko 20 sati, dok Let 3 nastupa od 21:30 i svi koncerti su besplatni!

Naravno, to još nije sve, jer za čarobne glazbene trenutke za velike i male tijekom fašničkih vikenda pobrinut će se i Roko Vušković, Endi, Kreativni nered, Trilikum, Krivi smjer, Daddy Cool, King Size, Fakini... Plus ulični glazbenici, plus muzika koja će se širiti sa fašničkih štandova i u ugostiteljskim objektima s namjerom da dolazak u Samobor na 193. Samoborski fašnik prođe uz idealnu glazbenu kulisu za sve maskirane posjetitelje.

A kaj veli Samoborska Sraka:

Bedaki noriju saki dan, a mi drugi samo na fašnik

Kričala je kak stekla dok sam je vlekal za zadnje noge: "Đukice, tiho budi, pa i meni je to prvi put!"
Nigdar još nisam spašaval sraku u nevolji. Bečala je sve jače, glasnije i strasnije. Perje je frcalo na sve strane i kopitali smo se po zadnjem zicu i jedva sam joj klun otkvačil od kuplunga, kak se po meni hitala. Vrag te dal, ak bu se i dalje tak ritala moral bum je vezat lisicama za volan. Začkomila je tek kad sam joj zvadil van krila kroz pod od kombija. Duboko je uzdahnula i sve mi objasnila u jednom dahu - kak na spovedi. "Princa ni bilo doma (još uvek), a ja sam gladala (kak uvek) seriju Otpisani - i nis čude popila, morti pol litre muškata Šafranovog, a onda je nekaj tresnulo. Prvo sam mislila da sam opala z gnezda, a onda sam vidla da je nekaj opalo na gnezdo. A onda više nis niš vidla ni čula. Ko je dopelal stari kombi u šumu u pol noći? Pa kakva to moraš živina biti da v šumu kombija otpelaš i sraki na gnezdo parkiraš. Tak je i prošlo leto jedan deda punu prikolicu frižiderov iskrcal tu pred mojim vratima. Kreštala sam i kričala, zvala komunalac, al znate kak to pri nama ide - ak ne začkomim i skrijem se iza ugla mogla bi me strefit il sačma ili kugla!"
Niš se ti ne boj Srako - sad si u sigurnim rukama ekologa, vidli buju oni svog Boga. Odrešil sam je muka - dal joj pokoru (počistila mi je Zelenka od snega), a onda smo z njim prešli pol Žumberka i Samoborskog gorja i baš nam je lepo bilo. Ja sam joj pričal kak sam stručnjak za ovakve krizne situacije s olupinama i kak mi je ona prva (poslije onih 15 000 bivših). Ispalo je i da smo bili susedi. Ona već godinama lepo popeva (kak i saka Sraka) i tvrdi da bedaki noriju saki dan, a mi drugi samo na fašnik. I ona je ko mala srakica živela u Rudama u Črncu, a ja sam bil v Jarku, a i sad nisam promjenil" dlaku" - stanujem na Čudomerščaku. I ona se srkasila u Lepoj Varoši na broju 1 i 2 i glasnogovornica je kulturne manifestacije "Nabavite si vizu jer nebumo preživeli krizu". Neki se već rivaju izlazu blizu. Eto kak je svet mali i kak bi tu lepo bilo živeti da je više Sraka, a manje bedaka. Sraki sam objasnil da se glede nas dvoje još malo strpi. Najbolje bi bilo o istom trošku njenog zakonitog Princa olupinu otpelat na CIOS i neke novce pobrat, a od Europske unije tražiti naknadu štete za novo gnezdo koje nebu imalo frustraciju, al bu imalo energetski certifikat, legalizaciju, fiskalizaciju i da bu nastupila svjetla budućnost. Amerikanci budu za srake ukinuli vize, već se nazire izlaz iz krize, mogla bu imati i novi crkveni brak. Ak se složi i potpiše, kuma bu joj osobno gospođa Mrak. Ovo su zgode od prošle godine. Sraka je prizdravila ali zbog teških ozljeda zadobivenih u borbi s olupinama više ne leti. Kako osjećamo moralnu odgovornost glede ozljede uzrokovane olupinom gospođi Sraki udruga Zelene stope danas je na press konferenciji povodom novih fašničkih spelancija donirala ovoj plemenitoj ptici jedan Srakomlat. Namjera je da zajedničkim snagama nadletimo brojna srakina gnezda i na reciklažu odvezemo preostale olupine iz samoborskih šuma.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.