To se zove volja i ljubav prema Domovini, poštari nakon posla zasukali rukave i izvlačili olupine s Romeom

Nakon posla poštari se probili su se do teško prohodnog mjesta na planinarskom putu koji od Rajskih jezera vodi prema Slanom Dolu i nisu odustajali dok nisu uspjeli izvući i posljednju olupinu - u 7 godina s Romeo su ih izvukli i nekoliko stotina, a dobitnik Velebitske degenije u 15 godina njih više od 15.000

To se zove volja i ljubav prema Domovini, poštari nakon posla zasukali rukave i izvlačili olupine s Romeom romeo ibrišević
2. 6. 2019

Danas su se okupili djelatnici Hrvatske pošte iz Samobora, Svete Nedjelje i Jastrebarskog te su u suradnji s udrugom Zelene stope sudjelovali u tradicionalnoj ekološkoj akciji „Očistimo Hrvatsku od olupina“-powered by Renault.

 U parku prirode Žumberak, u mjestu Breganica nalazi se istoimeni potok koji su zagađivale autoolupine, a hrabri poštari danas su oslobodili to područje. Probili su se do teško prohodnog mjesta na planinarskom putu koji od Rajskih jezera vodi prema Slanom Dolu i nisu odustajali dok nisu uspjeli izvući i posljednju olupinu. Podršku akciji je u ime Grada Samobora došao dati zamjenik samoborskog gradonačelnika, Željko Stanec. Navedene autoolupine pronađene su uz pomoć dopisnice koju je prošle godine izdala Hrvatska pošta. Kupnjom dopisnice svi koji željeli mogli su u nju zapisati lokaciju olupine ili odlagališta u prirodi. Radovan Librić  iz udruge Ekosspiritus potanko je na dopisnici opisao i otkrio ovo «nalazište « koje su danas očistili vrijedni pismonoše.

Ova akcija održava se uoči  Međunarodnog dana zaštite okoliša koji se tradicionalno održava svake godine 5.lipnja, a njen cilj jest ponovno skretanje pozornosti na aktualan problem neprimjerenog odlaganja olupina i otpada te još jednom upozoriti na njegovu štetnost.

Podsjećamo, Udruga Zelene Stope iz Samobora  u proteklih je 14 godina uklonila više od 15.000 autoolupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode diljem Hrvatske.

Prije sedam godina samoborski poštari su se prvi puta priključili fotografu i osnivaču Udruge Romeu Ibriševiću u akcijama čišćenja prirode od velikih olupina odbačenih na zelenim površinama. Svake godine sve se više poštara priključuje akciji „Očistimo Hrvatsku od olupina“, a ove godine sudjelovalo ih je 70-tak. Uloga poštara u akciji nije samo pomoći pri vađenju olupina, nego i aktivno sudjelovati u radu Udruge cijele godine. Djelatnici Hrvatske pošte tako na svojim, dobro poznatim rutama za dostavu pošiljaka, ali i u slobodno vrijeme, pomažu očistiti Hrvatsku od olupina.

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.