Barcelona - Madrid 1 : 0! Europa neće izručiti Španjolskoj Lluísa Puiga, bivšeg člana katalonske Vlade, a sve je izvjesnije ni Carlesa Puigdemonta, Antonija Comína i Oliveresa i Claru Ponsatí Obiols

Carles Puigdemont i Casamajó, katalonski nezavisni zastupnik u Europskome parlamentu priopćio je da je Žalbeni sud u Bruxellesu prošloga tjedna potvrdio odbijanje izvršenja europskoga uhidbenog naloga protiv bivšega člana katalonske vlade Lluísa Puiga temeljem odluke koja je izravno povezana sa zahtjevima za ukidanje njegova imuniteta te imuniteta preostalih dvoje katalonskih nezavisnih zastupnika u Europskome parlamentu Antonija Comína i Oliveresa i Clare Ponsatí Obiols.

Barcelona - Madrid 1 : 0! Europa neće izručiti Španjolskoj Lluísa Puiga, bivšeg člana katalonske Vlade, a sve je izvjesnije ni Carlesa Puigdemonta, Antonija Comína i Oliveresa i Claru Ponsatí Obiols Carles Puigdemont i Casamajó
12. 1. 2021

Carles Puigdemont i Casamajó, katalonski nezavisni zastupnik u Europskome parlamentu danas, 11. siječnja 2021. godine, poslao pismo svim zastupnicima u Europskome parlamentu u kojemu priopćuje da je Žalbeni sud u Bruxellesu prošloga tjedna potvrdio odbijanje izvršenja europskoga uhidbenog naloga protiv bivšega člana katalonske vlade Lluísa Puiga temeljem odluke koja je izravno povezana sa zahtjevima za ukidanje njegova imuniteta te imuniteta preostalih dvoje katalonskih nezavisnih zastupnika u Europskome parlamentu Antonija Comína i Oliveresa i Clare Ponsatí Obiols.

 

Prema podatcima koje je iznio nezavisni zastupnik Carles Puigdemont i Casamajó, Žalbeni sud u Bruxellesu potvrdio je odluku prvostupanjskoga suda od 7. kolovoza 2020. godine o odbijanju izvršenja europskoga uhidbenog naloga jer je utvrdio kako bi njegovo izvršenje predstavljalo ozbiljnu opasnost odnosno kršenje temeljnih prava.

 

Nadalje, Žalbeni sud u Bruxellesu posebno je temeljem izvješća UN-ove radne skupine potvrdio:

 

·         kako Vrhovni sud Španjolske, koji je preuzeo kazneni postupak protiv bivše katalonske vlade zbog organizacije referenduma i izdao europski uhidbeni nalog protiv Lluísa Puiga te Carlesa Puigdemonta i Casamaja, Antonija Comína i Oliveresa i Clare Ponsatí Obiols, nije nadležan za suđenje u ovome kaznenom postupku te kako, slijedom toga, njegovo inzistiranje na suđenju predstavlja ozbiljnu osnovu za smatranje da bi izvršenje europskoga uhidbenog naloga prejudiciralo temeljno pravo na suđenje ranije utvrđenom zakonom, kao što je, među ostalim, navedeno u članku 47. Povelje o temeljnim pravima Europske unije

 

·         kako postoji ozbiljan rizik od kršenja presumpcije nevinosti jer je UN-ova radna skupina opsežno dokumentirala izjave španjolskih visokih dužnosnika i vlasti koje smatraju nespornom krivnju bivših članova katalonske vlade kojima se sudilo u istome kaznenome predmetu kao i Lluísu Puigu.

 

Katalonski nezavisni zastupnik Carles Puigdemont i Casamajó ističe kako je odluka Žalbenoga suda u Bruxellesu u slučaju Lluísa Puiga, koji je bio ministar kulture kada je katalonska vlada organizirala referendum, u cijelosti primjenjiva na njega i preostalih dvoje katalonskih nezavisnih zastupnika u Europskome parlamentu Antonija Comína i Oliveresa i Claru Ponsatí Obiols.

 

U skladu s time zaključuje:

 

·         kako je zahtjev za ukidanje imuniteta koji je primio Europski parlament ispostavio sud koji nije nadležan za izdavanje takva zahtjeva

·         kako posjeduje niz dodatnih dokaza temeljem kojih je jasno da ih Španjolska progoni i time krši njihova temeljna prava putem kaznenoga postupka čija politička motivacija postaje sve očiglednija

·         kako bi ovaj postupak za ukidanje imuniteta veoma vjerojatno uskoro mogao postati sramota za Europski parlament, koji je postao uključen u progon jednoga demokratskoga pokreta.

 

Zastupnik na kraju ističe kako se nada da su ovi podatci svima korisni i kako će rado podastrijeti dodatne podatke i dokumente na upit.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.