SENZACIONALNI PREOKRET „Švedska je pogrešno shvaćena, a njihova obrana protiv COVID-19 model je za svijet“

 


Rekao je to ni manje ni više nego Michael J Ryan, izvršni direktor WHO-a. Kakve samo lijepe riječi za Šveđane! Istaknuo je: - Percepcija da su Šveđani pustili virusu da se širi daleko je od istine. Bore se drugačije i s razlogom, jer su se mogli pouzdati u odnos između stanovništva i vlasti.“. Pohvalio je u posljednja dva dana u nekoliko navrata švedsku strategiju borbe protiv Corone.
Kakav samo preokret u razmišljanjima Svjetske zdravstvene organizacije! Jučer je ovaj bivši irski kirurg traumatologije i epidemiolog, specijaliziran za zarazne bolesti i javno zdravstvo na press konferenciji WHO uputio biranim riječima pohvale Šveđanima, no jednako je tako istaknuo kako nema univerzalnog pravila kako se boriti protiv ove zaraze. Dao je i dva zapažena intervjua švedskim dnevnicima, „Svenska Dagbladeta„ i „Expressenu“ u kojima je hvalio i podržao ovakav skandinavski pristup pandemiji, no biranim je riječima objašnjavao kako postoje u svijetu velike različitosti.

SENZACIONALNI PREOKRET „Švedska je pogrešno shvaćena, a njihova obrana protiv COVID-19 model je za svijet“ Screnshoot WHO
30. 4. 2020

Napisao: Igor Stažić

Foto: screenshot WHO, "Exspressen"

– Od države do države situacija je specifična. Ovisno od navika, razvijenosti zdravstvenog sustava, klimatskih obilježja, bogatstva, discipliniranosti… valja birati najpametnija oružja, kazao je Michael J Ryan. On vjeruje i da bi Švedska "mogla biti budući model u upravljanju virusom corone u svijetu". Kazao je to sjedeći na presici pored Tedros Adhanom Ghebreyesusom, predsjednikom WHO, koji je do sada uporno zagovarao najstrože moguće mjere. Štoviše, na samoj telekonferenciji, gdje su novinari putem vidio i audio linkova postavljali pitanja, na ono o Švedskoj bivši etiopski mikrobiolog nešto je petljao, no zato je pedesetpetogodišnji Irac bio odlučan i odrješit u hvaljenju i švedskog modela. Rekao je: - Postoji percepcija da je Švedska dopustila da se bolest širi. Ništa ne može biti dalje od istine. Švedska ima oštru politiku socijalne i fizičke distance, bogata su zemlja, imaju odličan zdravstveni sustav i disciplinirani su.
Samo dan ranije Michael J Ryan dao je dva zapažena intervjua švedskim novinarima. Tako je u iznimno cijenjenom dnevniku „Svenska Dagbladet„ iznio i tvrdnju kako se pokazuje ispravna švedska odluka o neprakticiranju „lock-downa“. Novinaru švedskog dnevnika u Genevi je kazao kako je Švedska odabrala drugačiji put od većine ostalih europskih zemalja, da se nije „zaključala“ i da je postupila ispravno. Na pitanje iz SvD-a, Mike Ryan, odgovoran za WHO krizne situacije, istaknuo je: - Švedska pogrešno shvaćena u mnogim dijelovima svijeta.

- U svijetu postoji percepcija da Švedska nije uvela ograničenja i mjere protiv virusa Corone, već je omogućila da se bolest slobodno širi. Neki vjeruju da je Švedska izbjegla kontrolu Covid-19. Ništa ne može biti dalje od istine, rekao je za „Svenska Dagbladet„.
Još je izravniji bio u TV razgovoru za najnakladniji i najpopularniji dnevnik „Expressen“ u kojem je iskreno hvalio švedsku strategiju obračuna s Coronom i ponovio dobar dio toga što je već prije rekao: - Švedska bi mogla biti budući model upravljanja krizom izazvanom virusom Corone u svijetu. Postoji mišljenje da nije bilo dobro što Švedska nije uvela stroga ograničenja, poput drugih i što je dozvolila je širenje bolesti. To naprosto nije istina. Švedska je vodila i vodi oštru politiku socijalne i fizičke distanca. Učinili su to drugačije i s razlogom. Mogli su se pouzdati u svoj odnos između stanovništva i vlasti.
KAKVA JE SITUACIJA U ŠVEDSKOJ
U Švedskoj je od COVID-19 umrlo do srijede 2462 ljudi, a posljednjeg dana umrlo ih je 107. U nekim danima u protekla dva tjedna umiralo ih je od virusa i više od 160 i to uglavnom starijih te dosta njih iz doseljeničke, loše informirane i manje disciplinirane populacije.
Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog kojem Šveđani u velikoj većini vjeruju da vodi mudru politiku dobio je tako iznimnu satisfakciju. U svijetu su ga gledali kao čudaka sve donedavno, a i u Švedskoj ima jaku opoziciju među zdravstvenim znanstvenicima. Njih 22 i to vrhunskih, čak je pisalo i peticiju protiv njega. Tegnell je bio i je svjestan opake bolesti, ali još više švedskih specifičnosti i ni sam nije trenutno zadovoljan s rezultatima koje bilježe u Švedskoj, no vjeruje kako što će dani odmicati tako će švedski model biti sve uspješniji. Rekao je o visokoj smrtnosti: -
- To je vrlo visoka brojka i brojka koju dugo nismo vidjeli s bilo kojom bolešću,

U Švedskoj je do četvrtka sada potvrđeno 20.300 zaraženih. Razloge tome vide u brojnim testiranjima, posebice onim u zdravstvu. Njihov Državni zavod za javno zdravstvo tvrdi i upozorava kako "ovo definitivno nije kraj, već početak jednog dugog obračuna". Iz dana u dan i Švedska bilježi sve manji broj slučajeva umrlih, ali pritisak na zdravstvenu zaštitu i dalje je izražen, kaže Tegnell, glavni švedski državni epidemiolog kojeg tamo nazivaju i James Bondom za COVID-19.
- Zajedničkim naporima uspjeli smo zadržati krivulju ispod onoga što označava sposobnost njege. Ovo definitivno nije kraj, daleko smo od njega. To je situacija s kojom ćemo dugo živjeti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.