Glavni švedski epidemiolog priznao da je Švedska trebala uvesti strože izvanredne mjere

Do obrata je došlo nakon što je vlada švedskog premijera Stefana Löfvena obećala da će osnovati povjerenstvo koje će istražiti švedski pristup pandemiji koronavirusa.

Glavni švedski epidemiolog priznao da je Švedska trebala uvesti strože izvanredne mjere Unsplash, camilo jimenez
3. 6. 2020

Švedska je trebala drukčije odgovoriti na pandemiju koronavirusa, izjavio je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell koji stoji iza kontroverzne strategije te zemlje da ne uvede stroge izvanredne mjere s ciljem suzbijanja pandemije Covida-19.

Tegnell je u razgovoru za švedski radio u srijedu rekao da je previše ljudi u toj zemlji preminulo od Covida-19 da bi se opravdao liberalan pristup Švedske pandemiji koronavirusa.

Kad bismo se ponovno susreli s istom bolešću, uzimajući u obzir što sve danas o njoj znamo, mislim da bismo bili na pola puta između onoga što je učinila Švedska i onoga što je napravio ostatak svijeta”, ustvrdio je švedski epidemiolog. “Prilično je očito da postoji potencijal za poboljšanje onoga što smo napravili u Švedskoj. Bilo bi dobro točno znati što trebamo zatvoriti kako bismo bolje spriječili širenje virusa”, dodao je.

No glavni švedski epidemiolog je i dalje skeptičan prema mjerama koje su druge zemlje poduzele kako bi spriječile širenje pandemije. “Sve druge zemlje su počele istovremeno raditi mnoge stvari. No problem u tome jest da ne znate točno koja od poduzetih mjera ima najbolji učinak”, istaknuo je Tegnell.

Za razliku od drugih zemalja članica Europske unije, Švedska nije uvela stroge izvanredne mjere s ciljem suzbijanja pandemije te ima jednu od najviših stopa smrtnosti od Covida-19 u Europi. U toj je zemlji od posljedica zaraze koronavirusom dosad umrlo 4.468 ljudi, a zabilježeno je gotovo 39.000 zaraženih.

Švedska vlada lijevoga centra najavila je u ponedjeljak da će imenovati povjerenstvo koje bi prije ljeta trebalo istražiti švedski pristup pandemiji koronavirusa, što je tražila oporba.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.