Sastanak ministara financija zemalja EU-a prošao bez dogovora

Ministri financija zemalja članica Europske unije vijećali su 16 sati kako bi pronašli plan za oporavak gospodarstva, ali dogovor još nije postignut.

Sastanak ministara financija zemalja EU-a prošao bez dogovora Pixabay
8. 4. 2020

Ministri financija zemalja članica Europske unije nisu ni nakon 16 sati razgovora uspjeli postići dogovor o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa.

Videokonferencija ministara financija koja je započela u utorak popodne i trajala cijelu noć na kraju je odgođena za četvrtak. “Nakon 16 sati razgovora približili smo se dogovoru, ali ga još nismo postigli”, izjavio je predsjednik Euroskupine Mario Centeno u srijedu na twitteru. “Moj cilj ostaje: snažna sigurnosna mreža EU-a od posljedica Covida-19 kako bi se zaštitili radnici, poduzeća i zemlje članice”, poručio je Centeno.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire poručio je preko twitttera da zajedno s njemačkim kolegom Olafom Scholzom poziva sve zemlje članice da budu na visini izvanrednog zadatka kako bi se postigao ambiciozni sporazum.

Videokonferencija ministara financija započela je oko 16.30 h u utorak. Nakon prvog kruga razgovora prekinuta je, a zatim je ponovno nastavljena u 23 h. Ministri financija su tijekom noći razgovarali i u manjim skupinama pokušavajući pronaći rješenje.

Najveći kamen spoticanja predstavlja izdavanje euroobveznica iliti koronaobveznica koje osim Italije, Francuske i Španjolske traži još šest drugih zemalja EU-a. S druge strane, Nizozemska, Njemačka, Austrija i Finska strogo se protive tom prijedlogu jer bi to značilo dodatne troškove za njihove porezne obveznike.

Nesuglasice su nastale i oko pitanja koji bi se uvjeti trebali postaviti zemljama koje će dobivati financijsku pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).  ESM je na jugu Europe na vrlo lošem glasu jer je povezan sa strogim nadzorom provedbe reformi koje su preduvjeti za dobivanje kredita. Italija traži da se ta sredstva dodjeljuju bez ikakvih uvjeta, dok Nizozemska, s druge strane, želi da se odobreni zajmovi koriste isključivo za zdravstvenu krizu i popravljanje izravne štete gospodarstvu koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.