Europska komisija: Gospodarstvo u eurozoni moglo bi se smanjiti za deset posto

Europska komisija: Gospodarstvo u eurozoni moglo bi se smanjiti za deset posto Pixabay
8. 4. 2020

Europska komisija je prema navodima insajdera upozorila ministre financija eurozone da bi se gospodarstvo u eurozoni ove godine zbog pandemije koronavirusa moglo smanjiti i do deset posto.

Predstavnici vlada nekoliko zemalja članica izjavili su da je Europska središnja banka tijekom jučerašnjeg sastanka ministara financija EU-a upozorila da će zbog pandemije koronavirusa biti potrebna financijska pomoć u iznosu od čak 1,5 bilijuna eura.

Ministri financija zemalja članica Europske unije održali su u utorak i srijedu ujutro videokonferenciju kako bi pronašli plan za oporavak gospodarstva nakon pandemije koronavirusa. Budući da ni nakon 16 sati razgovora nisu uspjeli postići dogovor, sastanak je odgođen za četvrtak.

Najveći kamen spoticanja među zemljama članicama predstavlja izdavanje euroobveznica iliti koronaobveznica koje osim Italije, Francuske i Španjolske traži još šest drugih zemalja EU-a. S druge strane, Nizozemska, Njemačka, Austrija i Finska strogo se protive tom prijedlogu jer bi to značilo dodatne troškove za njihove porezne obveznike. Nesuglasice su nastale i oko pitanja koji bi se uvjeti trebali postaviti zemljama koje će dobivati financijsku pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). Dok Italija, npr. traži da se ta sredstva dodjeljuju bez ikakvih uvjeta, Nizozemska želi da se odobreni zajmovi koriste isključivo za zdravstvenu krizu i popravljanje izravne štete gospodarstvu koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.